The Economist: Дори съюзниците на САЩ не желаят да налагат санкции срещу Русия

The Economist: Дори съюзниците на САЩ не желаят да налагат санкции срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

По-голямата част от света не подкрепи санкциите, наложени от Съединените щати по свое усмотрение срещу Русия. Наскоро обаче се забеляза и отказ на дългогодишните съюзници и сателити на Америка да подкрепят политически и икономически натиск върху Москва. Така че значителна част от държавите в света все пак няма да се противопоставят на Русия. Британското списание The Economist пише за причините за това.

 

The Economist: Дори съюзниците на САЩ не желаят да налагат санкции срещу Русия

 

 

Както съобщава изданието, ще бъде трудно да се прецени до каква степен страните, които се противопоставят на изолацията на Русия, ще могат да подкопаят санкционния режим, дирижиран от Запада. Очевидно се формира един вид спонтанен блок от 40 държави, които се противопоставиха или се въздържаха от гласуване за резолюцията на ООН, осъждаща действията на Москва. Вероятно тази мълчалива коалиция ще бъде от голямо значение от гледна точка на геополитика, а не на икономиката, пише изданието.

 

«Покачването на цените на храните по света и мръсната история на западното лицемерие и егоизъм не помагат за увеличаване на популярността на антируските настроения», добавя изданието.

 

Отбелязва се също така, че повечето държави отказват да критикуват ограничителните мерки срещу Руската федерация поради търговски интереси, идеологически убеждения, стратегически амбиции или страх от загуба на търговски партньор.

 

Британското издание признава, че Индия се оказа най-неудобната държава за Запада, която постоянно се въздържа от вземане на решения, осъждащи действията на руската страна.

 

В Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка дори откровените привърженици и съюзници на Вашингтон, сателитите на Вашингтон, отхвърлят „молбите“ за подкрепа за санкциите срещу Русия или дори критиката към Москва. Разногласието между партньорите по разглеждания въпрос е такова, че дори промяна в реториката на съюзниците по отношение на Москва във Вашингтон би се считало за победа.

 

Както пояснява The Economist, Ню Делхи има редица причини да избягва антагонизма с Русия: дълга традиция на неутралитет в глобалните конфликти, стратегически приоритет в противопоставянето на Китай и зависимостта на Индия от руската военна техника.

 

Авторите на изследването правилно отбелязват, че американските политически технолози са се „зациклили“ върху локализирания европейски конфликт, който всъщност не е истински глобален проблем, омаловажавайки или игнорирайки конфликтите и нарушенията на правата на човека в други части на света. Подобно лицемерие, разбира се, няма да намери много последователи, завършва изданието.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа