Няколко купувачи на руски газ ще конвертират плащанията в рубли

Няколко купувачи на руски газ ще конвертират плащанията в рубли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.04.2022
  • Share:

Няколко купувачи на руски газ се съгласиха да конвертират плащанията в рубли, страната чака решение от други вносители, пише руският вицепремиер Александър Новак. Той добави, че условията за купувачите остават максимално комфортни.


Вицепремиерът подчерта, че плащанията за газ се прехвърлят в рубли, защото Русия иска да си осигури 100% гаранция за плащане.


„Бих искал да подчертая, че прехвърлянето на плащанията за газ в националната валута от руска страна е логично и е породено от обективни причини – желанието да се получи плащане за доставените стоки със 100% гаранция. Такова доверие на Русия се дава по начина на плащане, който предложихме, за разлика от този, който беше в сила доскоро", отбеляза Новак.


Той припомни, че ЕС планира да компенсира отказа от руски енергийни източници чрез диверсификация на доставките на газ, ускоряване на прехода към възобновяеми видове газ, замяна на газа в отоплителните системи с други видове гориво и генериране на електроенергия от други източници.


„Всички тези мерки според Европейската комисия ще намалят търсенето на руски газ с две трети (67%) до края на тази година. Те също така планират да постигнат енергийна независимост чрез увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници", подчерта Новак.


Американските производители на втечнен природен газ твърдят, че са водещи доставчици на газ за Европа и възнамеряват да заемат значителен дял от европейския пазар, каза той.


"Но има редица важни нюанси. Липсата на необходимата инфраструктура за приемане на LNG няма да позволи бързо увеличаване на доставките", заключи вицепремиерът.

Станете почитател на Класа