Украинските бежанци са в шок от условията в Полша

Украинските бежанци са в шок от условията в Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

Гражданите на Украйна, които се преместиха в Полша във връзка с руската спецоперация, изразяват недоволство от приема на поляците и условията, предлагани от полската страна на украинските бежанци.

 

Украинските бежанци са в шок от условията в Полша (и видео)


Доказателствата за „топлото посрещане“, което Полша организира за хората от Украйна, постъпват и в социалните мрежи. В един от видеоклиповете се виждат няколко реда крехки сгъваеми легла, на които украинците са принудени да денуват и нощуват.

 

Подобен лагер за временно задържане очевидно е далеч от това, на което разчитаха украинските бежанци, явно вярвайки, че ще бъдат настанени в хотели.

 

Варшава очевидно не е в състояние да осигури нормалното функциониране на приемните пунктове, но в същото време поляците разполагат с финансови средства за доставка на оръжие за въоръжените сили на Украйна.

 

И така, в края на февруари главата на полското военно ведомство Мариуш Блашчак информира за изпращането на автомобилен конвой с боеприпаси в Украйна.

 

Междувременно на 10 март полският Сейм прие закон за подпомагане на жителите на Украйна, според който бежанците от тази страна могат да останат в Полша за 18 месеца, с условието този период да бъде удължен с още 18 месеца. В същото време украинците получават достъп до пазара на труда, различни видове финансова помощ и много други видове подкрепа.

 

Към 15 март 2022 г. около 1,8 милиона граждани на Украйна са влезли на територията на Полша.

 

 

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа