Решаващ момент за Китай: ще застане ли на страната на Русия и ще раздели ли света?

Решаващ момент за Китай: ще застане ли на страната на Русия и ще раздели ли света?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

Докато Китай се въздържа по резолюции на Съвета за сигурност на ООН относно инвазията, той застана на страната на Москва риторично, повтаряйки руските основни точки, обвиняващи НАТО, а администрацията на Байдън вярва, че вече е решил да спаси Русия икономически.


На среща в Рим в понеделник между американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан и неговия китайски колега Янг Джиечи, китайската делегация изненада американските служители, като повтори опровергавани руски твърдения, че САЩ и Украйна са преследвали заедно тайна програма за биологични оръжия. Американците се върнаха от Рим по-песимистични от всякога относно намеренията на Пекин.


„Има много индикации, че китайците правят повече зад кулисите, за да подкрепят Русия във всеки сектор: финансово, икономически и военно. И това е дълбоко обезпокоително. Ако продължат по този път, това ще бъде решаваща повратна точка, която вероятно ще доведе до много по-дълбока тревога в Европа относно Китай и по-дълбок разкол между Вашингтон и Пекин" каза неназован служител.


Членове на Конгреса предупредиха, че ако има доказателства за китайска военна помощ за руската кампания в Украйна, те ще наложат наказателни икономически мерки. Корпоративните лидери също вероятно ще преоценят бизнеса си с Китай, заедно с европейските правителства.


В телефонния си разговор със Си Байдън повтори някои от аргументите на Съливан в Рим: че китайският лидер е сгрешил относно Владимир Путин, относно руските намерения към Украйна и силата на нейната армия. Той заяви, че не е в китайските интереси да се дублира грешка и да се подкрепя губещ.


В допълнение към минусите, международният съд на ООН в сряда нареди на Русия да спре военните си операции в Украйна. Китайският съдия гласува против решението, но според Устава на ООН Китай все още е правно обвързан от решението.


След срещата в Рим в понеделник имаше няколко признака, че Китай продължава да хеджира своите залози, достатъчно, за да дадат известна надежда във Вашингтон, че не всичко е загубено. Китайските държавни телевизионни канали започнаха да показват кадри от опустошението, нанесено в украинските градове, въпреки че те все още не са го нарекли война или инвазия. Китайският посланик в Украйна увери домакините си: „Ние винаги ще уважаваме вашата държава".


Германският вестник Bild съобщи, че руският външен министър Сергей Лавров е бил на път за Пекин в четвъртък, но е обърнал самолета си и се е върнал в Москва по неизвестни причини. Американски служител потвърди инцидента, но предупреди, че е твърде рано да се каже значението му, спекулирайки, че „Китай може би иска да омаловажи публичните прояви на приятелство".


Песимистичната гледна точка в администрацията на Байдън е, че Си не слуша такива гласове и пактът му с Путин е всеобхватен приоритет, насочен към притъпяване на силата и влиянието на САЩ на всяка цена. Двамата лидери са се срещали 38 пъти през последните девет години и през февруари обещаха, че в отношенията им няма да имат граници.


Последствията от войната в Украйна вече са се разпространили в Индо-Тихоокеанския регион, където устойчивостта на малката демокрация Тайван пред лицето на далеч по-мощната автокрация Китай, има местно значение. Съюзниците на САЩ в региона се присъединиха към санкциите срещу Русия, включително Австралия и Япония.


Разделянето на света на два лагера по политическа и икономическа линия би представлявало дълбока дилема за Индия, която се опитва да остане отвъд оградата за Украйна.


„За Индия една от нейните външнополитически цели е да не позволи на Русия да се доближи още повече до Китай. Индия исторически е виждала Русия като привърженик от последна инстанция в съперничеството си с Китай и като основен доставчик на оръжие. Ако Русия се отклони към зависимост от Пекин заради Украйна, подкрепата на Москва за Индия вече няма да е гарантирана в конфронтацията с Китай", каза Танви Мадан, директор на проекта за Индия в института Брукингс.


Европа също ще се окаже пред труден избор относно икономическите си връзки с Китай, докато разколът нараства в Украйна.


„Тъй като Си Дзинпин позиционира себе си и Китай като водеща сила в авторитарен блок, това би направило почти невъзможно коя да е европейска демокрация да се доближи до Пекин. Това би било драматична промяна в геополитическия баланс на силите", каза Ейбрахам Дания, бивш заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ за Източна Азия, сега в мозъчния тръст Wilson Center.

Станете почитател на Класа