Иран се опитва да отклони глобалния фокус от Украйна

Иран се опитва да отклони глобалния фокус от Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.03.2022
  • Share:

Администрацията на Байдън беше призована да се откаже от ядрените преговори с Техеран, след като обекти на САЩ в Северен Ирак бяха обстреляни с ракети в ранните часове на 13 март. Корпусът на гвардейците на ислямската революция пое отговорност, заявявайки, че на прицел са били позициите на израелското разузнаване. Поредицата от атаки беше изненада за онези, които очакваха да се подновят преговорите за иранското ядрено споразумение.


В социалните медии започнаха да се разпространяват мнения, че по този начин Техеран иска да се включи в действията на Русия в Украйна. Експертите обаче са скептични към тази теория.


Експертите се съмняват, че руските разузнавателни агенции са могли да проведат консултации с иранските и китайските си колеги, като ги помолят да се вдигнат срещу американците. Техеран обаче разглежда украинските събития като част от обща борба срещу Запада, така че се стреми да демонстрира способността си да упражнява натиск.


„Развитието в Украйна е някакъв спусък, който дава възможност на страните, участващи в борбата срещу Запада, да покажат своя принос в битката срещу неговата хегемония. Що се отнася до Съединените щати, където темповете на инфлация започнаха да се покачват още преди всичко това да се случи, нов кръг от поскъпване на петрола в резултат на иранските събития е много негативен сценарий", подчертават експертите.


„Може би Русия по някакъв начин би могла да се възползва от възобновяването на конфронтацията на Иран със САЩ и Израел, защото отклонява вниманието от украинските събития. Това е един вид благоприятен сценарий, защото до известна степен кара страните да се справят със замразените други конфликти. Но инцидентът може да наруши преговорите във Виена" казват анализаторите.

Станете почитател на Класа