Москва обясни „неидентифицирания“ правителствен полет от Русия до САЩ

Москва обясни „неидентифицирания“ правителствен полет от Русия до САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2022
  • Share:

Руски самолет Ил-96, принадлежащ към специалната летателна ескадрила „Россия", предизвика бурни спекулации в социалните медии, след като излетя от летището в Санкт Петербург и се отправи към САЩ по-рано в събота. Някои медии бързо предположиха, че Москва се стреми да започне „тайни преговори" със САЩ на фона на продължаващото напрежение във връзка с военните действия на Русия в Украйна.


Говорителят на министерството Мария Захарова обаче обясни, че самолетът е просто изпратен да вземе руските дипломати, обявени за персони нон грата от САЩ и да ги отведе у дома.


Спекулациите бяха развенчани от Захарова, която написа в Telegram, че „Воините на информационния фронт се стремят да представят полета като руснаци, бягащи от родината си, и едновременно с това - Москва, която се опитва да се свърже с американците".


„Трябва да ви разочаровам. Този полет трябва да отведе руски дипломати у дома", добави тя.


В края на февруари Вашингтон обяви, че експулсира 12 дипломати, които бяха част от руската мисия на ООН, заради напрежението около конфликта между Русия и Украйна. На дипломатите беше наредено да напуснат САЩ до 7 март.


Мисията на САЩ в ООН нарече експулсираните дипломати „оперативни служители на разузнаването" и ги обвини в „участие в шпионски дейности, които застрашават националната сигурност на Америка". Москва определи хода на САЩ като "враждебно действие, нарушаващо ангажиментите на Америка като домакин на ООН".

Станете почитател на Класа