Пентагонът отваря гореща линия с Русия

Пентагонът отваря гореща линия с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.03.2022
  • Share:

Американските и руските военни са създали „линия за деконфликтност", за да предотвратят прерастването във война между Москва и НАТО на случайни недоразумения или инциденти, потвърди Пентагонът в четвъртък.


„Съединените щати запазват редица канали за обсъждане на критични въпроси на сигурността с руснаците по време на непредвидени или извънредни ситуации. Министерството на отбраната на 1 март установи линия за деконфликт с руското министерство на отбраната с цел предотвратяване на погрешни изчисления, военни инциденти и ескалация", каза висш служител на Министерството на отбраната пред репортери на брифинг.


Пентагонът вече използва подобен комуникационен канал с Москва в Сирия, където Русия провежда антитерористични операции по покана на Дамаск от края на 2015 г. и понякога пресича пътищата на американските сили, действащи в страната.


„Европейското командване на САЩ ще отговаря за американската страна на горещата линия", каза служителят на Пентагона. Съобщението идва ден след като Швеция, която не е член на НАТО, обвини руски самолети, че са се отклонили във въздушното й пространство над островите Готланд в Балтийско море.


По-рано тази седмица Пентагонът каза пред репортери, че се стреми да установи директен канал с руските военни, тъй като все повече войски на САЩ и НАТО се придвижват към източните граници на алианса. Само САЩ изпратиха няколко хиляди войници в Полша, Румъния и балтийските държави Естония, Латвия и Литва през последните седмици.


Американският президент Джо Байдън осъди руската инвазия в Украйна и наложи мащабни икономически и културни санкции, които според него ще „осакатят" Русия в дългосрочен план, но Белият дом също така настоя, че „няма план войските на САЩ или НАТО да се бият в Украйна".

Станете почитател на Класа