След указа на Путин! Руски военни влизат в Донецк и Луганс като сили поддържащи мира

След указа на Путин! Руски военни влизат в Донецк и Луганс като сили поддържащи мира
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.02.2022
  • Share:

 

Според т. 3 на указите Министерството на външните работи на Руската федерация трябва да предприеме необходимите действия за установяването на дипломатически отношения на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

 

Военни формирования на Руската федерация навлизат в Донецката и Луганската народни републики като сила, осъществяващи мира на тези територии.

 

 

Това става по силата на двата указа за признаването на независимостта на ДНР и ЛНР, които тази вечер президентът Путин подписа. 

 

 

Руските войски влизат в Донбас като мироопазващи. Руските въоръжени сили са длъжни да подсигурят мира на територията на ДНР и ЛНР, следва от подписаните от Путин укази, сред които и договори за взаимопомощ, съобщиха руските медии.

 

 

Министерството на отбраната на Руската Федерация ще обезпечи посредством въоръжените сили поддръжката на мира на територията на Донецката народна република и на територията на Луганската народна република, се посочва в документите. Основанието е посочено в трета точка от указа. Освен това ръководитителите на отцепилите се от Украйна области помолиха Путин за помощ.

 

Интерфакс съобщава за големи количества бронетехника, която вече навлиза на територията на двете републики. ТАСС отбелязва: "В Донецк и Луганск затихна звука на обстрелите и настъпи тишина. Русия се върна".

 

На територията на ЛНР продължават да пристигат колони военна техника ВС РФ.

 

B coциaлнитe мpeжи вече има видeoĸaдpи oт влизaнeтo нa pycĸи чacти нa тepитopиятa нa двeтe peпyблиĸи, а уĸpaинcĸият пpeзидeнт Володимир Зeлeнcĸи oбяcни, чe щe въвeдe извънpeднo пoлoжeниe в югoизтoчнa Уĸpaйнa.

Засега няма подробности за това колко войници могат да отидат в двата региона и кога, но Русия и преди е обвинявала Украйна, че разполага със значителен брой свои войници на линията на съприкосновение със сепаратистите.

 

По-рано Путин подписа укази за признаване на двата отцепнически региона - самопровъзгласилата се Донецка народна република и Луганската народна република - за независими държави, пренебрегвайки предупрежденията на Запада, че подобна стъпка ще бъде незаконна и ще провали дългогодишните мирни преговори.

В същото време Путин сключи договор за "приятелство и помощ" с представителите на двете проруски сепаратистки републики. Това даде възможност там да бъдат разположени руски войници.

 

"Във връзка с молбата на президента на Донецката народна република до Министерството на отбраната на Руската федерация, въоръжени сили на Руската федерация трябва да обезпечат поддържането на мира на територията на Донецкана народна република", е записано в т. 4 от указа на Путин за признаването на ДНР.

Същият текст е записан и в указа за признаването на ЛНР.

 

Според т. 3 на указите Министерството на външните работи  на Руската федерация трябва да предприеме необходимите действия за установяването на дипломатически отношения на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

 

След признаването Русия ще може да изгражда всякакви отношения с ДНР и ЛНР и да сключва споразумения без оглед на официалната власт в Киев.

 

Ето какво може да следва:

 

Споразуменията могат да бъдат всякакви - за военно-техническо или икономическо сътрудничество

За делегирана охрана на границите и финансиране от Русия на граничарите (така стана с Южна Осетия и Абхазия през 2010 г., границите им се охраняват от части на руската ФСБ при пълен правен имунитет от абхазката юрисдикция)

 

Републиките ще могат да се обръщат към Русия за военна или хуманитарна помощ след като подпишат съответното споразумение.

 

Споразумение за установяване на дипломатически отношения, вкл. за откриване на посолства и консулства

Украйна ще има право да се оттегли от редица договори, тъй като ще счита, че Русия е нарушила международните си задължения. Това включва и възможност Украйна да кандидатства и за член на Съвета за сигурност на ООН.

 

За пълноценни междудържавни отношения би трябвало ДНР и ЛНР да имат и собствени митници, за да контролират трансграничния стокооборот, дори ако има споразумение за безмитнически режим.

 

Преди да подпише указите в обръщение към нацията Путин заяви: „Считам за необходимо да приема отдавна назряло решение - незабавно да призная суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република. Моля федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение, а след това - и да ратифицира договорите за Дружба и взаимопомощ с двете републики. Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ". 

 

Решението на Кремъл дефакто значи, че за Русия "републиките" вече са независими и че те имат с Москва договори за сигурност, които биха предоставили фактическа руска защита на двата неконтролирани от Киев района

 

"Още веднъж искам да подчертая, че за нас Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги, приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки", подчерта в телевизионното си обръщение Путин.

 

"Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели", заяви той.

 

"Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи", подчерта Путин.

 

Обръщам се към нацията да са готови за внезапен удар към страната ни. В стратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари. В документите на НАТО Русия е посочена като основна заплаха за евроатлантическия съюз.

 

Не искаме да вярваме в това, но това са фактите. Искам те да са ясни за Украйна, и за Русия. Тактическата авиация на НАТО може да порази границите ни до Казахстан, а техниката на НАТО ще позволи да контролират въздушното ни пространство до Урал. С балистически ракети могат да поразят цели до 5000 километра.

Крилати ракети могат да ударят Москва за пет минути, а други ракети могат да стигнат дори за 4. Това е като да ти забият нож в гърлото, подчерта Путин.

 

Макар че Русия ще твърди, че признаването на сепаратистките региони от страна на Путин дава правно основание за присъствието на нейни войски, този ход вероятно ще подхрани опасенията на САЩ и Европа, че Москва се стреми да поеме контрол над територия, международно призната като част от Украйна, и ще постави силите ѝ по-близо до пряка конфронтация с украинските войници.

 

"Въпросът сега е дали САЩ и партньорите им са готови да водят диалог в тези нови условия", заяви пред Bloomberg Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Руски съвет по международни въпроси.

 

"Можем да кажем, че най-лошото не се е случило - нова голяма война не е започнала, поне засега, но след признаването вероятно ще видим руски войски, разположени до границата с останалата част от Украйна, и това ще се разглежда като акт на агресия с всички последствия".

 

Не е ясно как ще се финансират почти тотално зависимите от руската държава, пазар и финансова система територии.

 

САЩ обявиха, че ще наложат санкции на всяко лице, банка или фирма, които търгуват с Донбас. Това включва и всички руски банки и фирми.

 

 

 

Станете почитател на Класа