Производител на автомобили прилага необичаен метод да се отърве от служителите си

Производител на автомобили прилага необичаен метод да се отърве от служителите си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Френско-италиано-американската автомобилна група Stellantis започна да използва нетрадиционен метод за намаляване на работната си сила във Франция, като непрекъснато намеква на служителите чрез съобщения, че вече не са добре дошли на работните си места, съобщава Bloomberg.


В опит да убеди служителите си да напуснат доброволно, компанията систематично изпраща имейли със съвети за намиране на нова работа и известия за кариерни услуги, които помагат при написването на автобиография. „Това не е най-добрият начин да мотивирате хората да работят усилено за компанията", каза Кристин Вирасами, представител на Френската демократична конфедерация на труда.


Според Bloomberg този ход е част от усилията на главния изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес за намаляване на заплатите на компанията на големите европейски пазари. Решимостта на Stellantis да се отърве от част от своя персонал се дължи на прехода към производството на електрически превозни средства, които изискват по-малко работници в сравнение с традиционните автомобили.


Stellantis, която интегрира 14 марки автомобили и има около 300 000 служители по целия свят, има работна сила от около 45 000 работници във Франция. Както уточни говорителят на компанията, съобщенията с инсинуациите целят да мотивират служителите да изберат доброволно напускане, за което компанията предлага награди.


Компанията не е единствената под натиск да съкращава работната си сила. Автомобилни производители като Volkswagen и Renault също са изправени пред необходимостта да съкратят работната си сила, за да навлязат на пазара на електрически превозни средства.

Станете почитател на Класа