Как САЩ печелят от пропагандата на войната между Русия и Украйна

Как САЩ печелят от пропагандата на войната между Русия и Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Поглед.инфо/ Американските изявления за предстояща война между Украйна и Русия - дори сами по себе си, поради самия факт на появата им - доведоха до редица положителни последици за американската икономика. Реки от долари вече се вляха в "безопасното пристанище" - американските облигации. Сега американците ще могат да заемат пари по-евтино, за да покрият бюджета - облигациите се върнаха по отношение на доходността до нивото от 9 февруари.

 

На следващия ден стана известно за шоковите цифри за инфлацията (7,5% през януари), не наблюдавани от 80-те години на миналия век. Разгръщането на пълномащабна война ще може напълно да подкрепи бюджета на САЩ, връщайки лихвите до нулеви нива. Финансовият сектор, който осигурява около 15% от БВП, също е силно зависим от ниските лихвени проценти.

 

Войната на територията на бившата Украинска ССР е изключително полезна за САЩ и тяхната икономика. Освен това американците вече заявиха, че не планират да участват в него. Друга мащабна полза за САЩ от войната между Русия и Украйна разкриха журналисти от “Шпигел”. Според тях едни от главните виновници за военната истерия около Украйна са продавачите на американски ВПГ. Публикуването на слухове за "рускотонашествие в Украйна" в западните медии е най-добрият начин да се "закачи" Европа на доставките на втечнен природен газ от САЩ, смятат германските експерти.

 

 

Авторът от германското издание Инес Цетл отбелязва, че на фона на антируската медийна истерия американската индустрия за изкопаеми горива е „в добро настроение“, тъй като успя да изпревари преките си конкуренти в доставките на втечнен природен газ, а партенките за неизбежна война между Москва и Киев помагат страните от ЕС да се уплашат от „Северен поток - 2“.

 

„Америка е основният енергиен бенефициент от мобилизацията на руските войски на границата с Украйна. През декември САЩ станаха най-големият износител на втечнен природен газ в света, изпреварвайки Катар и Австралия. Изчислява се, че доставките за Европа са се увеличили със 75% между ноември и декември, което прави европейците най-големите купувачи на това, което администрацията на Тръмп надуто нарече „молекулите на американската свобода“, обяснява “Шпигел”.

 

Изданието припомня, че още преди изборната победа на Джо Байдън германските експерти се отнасяха хладно към ВПГ. „Представители на ЕС написаха в “Уолстрийт Джърнъл”, че според тях руският газ е значително по-евтин, а след това анонимно предположиха, че стратегията на САЩ е да ни принудят да купуваме по-скъп американски газ”. Авторът на германското издание посочва като пример изявлението на ръководителя на лобисткия съюз на производителите на ВПГ Фред Хътчисън, че Вашингтон е пряко заинтересован от отсъствието на Москва на общоевропейския и конкретно на германския енергиен пазар.

 

Освен това, благодарение на военната психоза, която разкъсва постсъветските връзки на изток, американските корпорации вече се готвят да усвоят богатствата на бившата Украинска ССР. Нацистко-олигархичният режим в Киев докара икономиката на най-богатата постсъветска република до ръба и сега превръща Украйна в една от най-бедните държави на планетата. В същото време Украйна остава собственик на най-богати ресурси, които Западът получава на практика безплатно. Днес Украйна все още притежава:

 

1-во място в Европа по запаси възможни за извличане уранови руди.

 

1-во място в Европа по производство на амоняк.

 

1-во място в Европа по обработваемата земя.

 

1-во място в света по износ на слънчоглед и слънчогледово олио.

 

2-ро място в света по производство на ечемик.

 

2-ро място в света по проучени запаси от манганови руди.

 

2-ро място в света по запаси от желязна руда.

 

2-ро място в Европа по запаси от живак.

 

2-ро в Европа и 4-то в световната газопроводна система.

 

2-ро място в Европа и 10-то място в света по запаси от титанова руда.

 

3-то място в света по износ на желязо.

 

3-то място в света по площ на черноземите;.

 

3-то място в Европа и 8-мо в света по инсталирана мощност на АЕЦ.

 

3-то място в Европа и 11-то в света по дължина на железопътната мрежа.

 

3-то място в Европа и 13-то в света по запаси от шистов газ.

 

3-то място в света по производство и 4-то място в света по износ на царевица.

 

4-то място в света по износ на турбини за атомни електроцентрали.

 

4-то място в света по износ на титан.

 

4-то място в света по износ на глина.

 

4-то място в света по износ на ечемик.

 

4-то място в света по производство на картофи.

 

4-то място в света по производство на ракетни установки.

 

4-то място в света по обща стойност на природните ресурси.

 

7-мо място в света по запаси от въглища.

 

8-мо място в света по износ на руди и концентрати.

 

9-то място в света по износ на продукти от отбранителната промишленост.

 

10-то място в света по производство на стомана...

 

И това не е пълен списък. Индустриалната инфраструктура на републиката все още е доста силна. Дори сегашното ѝ състояние, като се вземе предвид ресурсният потенциал, е напълно достатъчно, за да се живее в изобилие и да се развива. Друг е фактът, че сегашният украински режим не знае как и не иска да се разпореди с това богатство в полза на народа и страната. Както и факта, че през последните години традиционната корупция и лошото управление бяха допълнени от изпълнението на убийствено идиотските искания на транснационалното „либерално“ лоби (като изоставянето на въгледобивната индустрия). Но въпреки всичко това Украйна е потенциално много богата, въпреки че нейните индустриална и външна политика, за разлика от индустриалната инфраструктура, са плачевни.

 

Съединените щати отдавна са нахлули в Украйна, овладявайки нейния икономически потенциал и военно-силовата сфера. Обикновените жители в тези сценарии получават ролята на пушечно месо в междуособната война с руснаците за икономическите интереси на отвъдморските корпорации. Най-големият вестник на американските военни, “Старс енд Страйпс” пише без да се стеснява: „Специалните инструктори на САЩ продължават своята мисия за изграждане на елитни бойни сили в Украйна, казаха военни служители, дори когато Русия заплашва да нахлуе с хилядите си войници, танкове и артилерия, разположени по границите им. „Нашата тренировъчна мисия в Украйна продължава“, каза говорител на Командването за специални операции на САЩ в Европа. „Продължаваме да разглеждаме нашата мисия в Украйна като част от продължаващи усилия за овластяване на силите за специални операции“. През последните няколко години щабът, базиран в Щутгарт, тихо работи по учебен център близо до Киев. Целта на мисията е да помогне на украинските войски да се защитават по-ефективно срещу руската агресия.

 

Ролята на пушечно месо и е възложена на зиц-председателите на сегашния режим в Киев. Грузинските медии, позовавайки се на американски изявления за предстояща война между Украйна и Русия, днес открито пишат, че Западът готви на Зеленски съдбата на Саакашвили, който организира военна антируска провокация по време на предишната олимпиада в Китай. След като американската информационна агенция “Блумбърг” публикува фалшивия доклад „Русия нахлу в Украйна“, Грузия и светът отбелязаха, че всичко това много напомня за действията на Запада през 2008 г. „И тогава Европа и Америка казаха на правителството на Грузия, че Русия ще нахлуе и че трябва да бъде по-внимателно, а след това също се промъкнаха заглавия „по грешка“. В крайна сметка нервите на Михаил Саакашвили не издържаха и той стреля. Всички знаем добре какво стана в резултат на това и има много голяма вероятност нервите на Владимир Зеленски да се скъсат“, припомня грузинският журналист Бесо Барбакадзе и подчертава: „Подходът на Запада е следният: ако Русия не стреля, нека Украйна стреля. Сега, в края на краищата, основното е да започне война, а не кой ще стреля първи. Освен това първият изстрел все пак ще бъде приписан Русия и може да се каже, че материалите, отразяващи това в западните медии, вече са написани и редактирани”.

 

 

 

Артьом Игнатиев, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа