Най-древният враг на американската цивилизация дойде за нея

Най-древният враг на американската цивилизация дойде за нея
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Поглед.инфо/ Или идеология, или цивилизация. По-точно „идеологията е древен враг на цивилизацията“. Тази идея е изразена от един от най-уважаваните консерватори в американската журналистика Виктор Дейвис Хенсън. И го прави грозно бързо, без никакви специални доказателства, защото защо да се доказва нещо, което изглежда абсурдно очевидно на автора.

 

Всъщност материалът му е за нещо друго: за зверствата на движението “Черните животи имат значение” (ЧЖИЗ) и как на тези хора им е простено това, за което обикновените американци биха били в затвора за дълги години. Да, това важи и за гражданите на други западни държави: те също не могат да правят това, което черните и другите погромаджии могат. Защо? Ами защото ЧЖИЗ има правилната идеология, чиито представители поеха властта и доведоха своя не съвсем адекватен президент в Белия дом.

 

Тази история „те могат, но останалите не “ е наистина добра за разбиране на много от това, което се случва сега както в САЩ, така и в Европа, както и в разните Канади и Австралии. И ако се чудите защо официалните представители на тези държави се хвърлиха до абсурда за руското „нашествие в Украйна“, тогава не бива да търсите логика в поведението им. Достатъчно е да погледнете какво се случва по улиците, където живеят, в съдебните заседания, какво се говори в медиите им – такава им е външната политика, такава им е европейската сигурност. Те минават през катастрофална атака на идеологията върху нормалността на живота. Освен това черният расизъм е само една част от всичко, има много други.

Хенсън надгражда продължаващия скандал около назначаването на член на Върховния съд: Демократите вярват, че всеки може да стане съдия, стига да е чернокож. И нашият публицист пуска своята картечница от логически питанки към врага.

 

 

А именно: какво да кажем за подбора на хирурзи или пилоти, ще ги назначим ли също не по професионални качества, а по раса и пол? Освен това, защо главорезите от ЧЖИЗ, които в навечерието на президентските избори грабеха американски градове 120 дни без прекъсване, все още не са изправени пред съда - нито един от тях? И ако белите хора бяха направили същото, ако бяха с червени бейзболни шапки с надпис „Направете Америка отново велика” – какво щеше да стане с тях? Известно е, че: демократите все още не могат да се успокоят от това как тези почитатели на Тръмп щурмува Капитолия на 6 януари 2021 г. Хората, замесени в това, са в затвора от година - и така до процеса.

 

Скандалът, че всичко е възможно за ЧЖИЗ всъщност набира скорост и не е изненадващо, че десните публицисти правят пробив: точно сега се разкриват големи странности относно това как са финансирани погромите и какво се е случило с парите.

 

Половината от американските медии с радост публикуват тази история, докато другата половина, разбира се, се опитва демонстративно да я игнорира. Оказа се, че в организацията ЧЖИЗднес няма лица, финансово отговорни за значителните постъпления на пари в сметките ѝ и следователно властите нямат никаква информация за същата 2020 г. Да, погромаджиите са регистрирани като благотворителна организация (определено имат чувство за хумор). Но и те трябва да носят отговорност.

 

И след това един от основателите на движението "благотворители" на име Патрис Хан Калърс подаде оставка, след като купи 3,2 милиона долара в недвижими имоти и оттогава никой не е назначен да отговаря за 60 милиона долара, които са постъпили в сметките на движението след нейната оставка. Осем щата издадоха укази, блокиращи сметки или изискващи отговор, но какъв е смисълът, ако говорим за хора с правилната идеология.

 

Но това е чисто американска история, макар и полезна и интересна за нас. Това, което е много по-важно: същата идея, изразена от Хенсън за идеологията и цивилизацията. Всъщност той само я докосва и то само в заглавието - но се получава страхотно.

 

Хенсън е класически консерватор и като такъв напомня на вярната си публика основите на консерватизма, формулирани от неговия основател, британецът Едмънд Бърк. Идеологията – в свободно преразказване на неговата концепция – е изкуствена, брилянтна идея, измислена от някого за това как е възможно и необходимо да се подобри животът на отделна държава със сила, а днес дори на човечеството. А консерватизмът е възмутен вик на значителна, ако не и преобладаваща част от населението на тази страна, да не говорим за целия свят: “Какво правите, ние тук от поколение на поколение сме развили собствените си идеи за това какво може да се направи с човешкия живот и каквото не може, а вие разбивате всичко”.

 

В същото време Виктор Хенсън закостенял човек, възприема Русия или Китай като вечни комунистически сили, все още мрази Куба, Венецуела и много други. Но по пътя той изразява добри мисли не за черните погромаджии, а да речем, такива с универсален характер.

 

Например, че безумните идеологии унищожават свободата на дискусия и системата за избор на най-добрите, които да управляват както държавата, така и всичко друго. Идеологиите винаги предполагат неравенство в прилагането на закона: това, което е възможно за правилните хора, е невъзможно за другите. И това унищожава цели държави. Как разрушава? Ето СССР: когато стана напълно ясно за всички, че фалиралата догма все още се опитва да управлява страната, тогава всичко се разпадна.

 

Но преди да започне да се руши, се случва още едно характерно нещо: първите удари на носителите на идеология върху обществото винаги водят до хаос. И тук идеолозите изскачат от себе си да обясняват, че това е успех. А инакомислещите се заглушават, докато „държавните медии обясняват на обществото, че всичко върви чудесно“. Това, според Хенсън, се случва сега в САЩ. А вие говорите– външна политика, Украйна... Не им е до това.

 

И последното от наблюденията на философските възгледи на американския консерватор. Разбрахме според него какво е идеологията. Но какво е цивилизация? Това е, повтаряме, когато хората от векове, от своя горчив опит, изграждат идеи за правилния живот. Днес често наричаме това нещо традиционни ценности. Ние до голяма степен бихме се съгласили с Виктор Хенсънтук.

 

 

Дмитрий Косирев, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа