Сянката на българския „кокаинов крал“ надвисва над процеса срещу „Креди сюис“

Сянката на българския „кокаинов крал“ надвисва над процеса срещу „Креди сюис“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:
Той не е в съдебната зала на Федералния наказателен съд, но името му е в съзнанието на всички: българският наркобарон Евелин Банев е в центъра на процеса срещу банката

 

„Креди сюис“ и четирима съподсъдими са изправени пред Федералния наказателен съд в Белинзона от 7 февруари във връзка с българска мафиотска мрежа, пише Франс прес. След дългогодишно разследване те са обвинени в пране на пари при утежняващи обстоятелства, а в случая на някои от тях – в подправяне на документи, както и в участие или подкрепа на престъпна организация. Твърди се, че банката и една от бившите ѝ служители са изпрали няколко десетки милиони франкове от трафика на кокаин, с който се е занимавал кланът на Евелин Банев между Латинска Америка и Европа.

 

Credit Suisse е обвинена, че е помагала за пране на пари от българска  криминални група - Money.bg

 

Макар че не е в съдебната зала, името на този български наркобарон е в съзнанието на всички. Известен с прякорите Брендо, Игор, Б или Ноньо, Евелин Банев е 57-годишен бивш борец. Той не е обект на обвинението, но в обвинителния акт от 500 страници прокуратурата посочва ролята му на лидер на мрежата. Съдът е поискал от българина да се изкаже чрез видеоконференция до края на февруари. Адвокатът му в София отказва коментар.

 

Евелин Банев - Брендо стана причина за съдебно дело срещу „Креди Сюис“ в  Швейцария | Закон и ред | Tribune.bg

 

Обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, „кокаиновият крал“ се издирва от България, Италия и Румъния, където е осъден на лишаване от свобода. Избягал е през 2018 г., а през септември миналата година е арестуван в Украйна, но бързо е освободен от властите на тази страна, чието гражданство е придобил.

 

От тенис до банкиране

На подсъдимата скамейка в Белинзона са бивши спортисти, напуснали България след падането на комунизма през 1989 г., за да се заживеят към Швейцария. Единият, на 60 години, е приятел от детинство на Евелин Банев и негово предполагаемо „подставено лице“. И двамата са били борци в един и същи клуб. В началото на 90-те години на миналия век „много борци са били привлечени от мафиотски кланове, след като са загубили държавната подкрепа“ като източник на доходи, твърди прокуратурата.

 

Другата е бивша шампионка по тенис, стигала до 69-о място в света, и мениджърка в „Креди сюис“ по време на събитията. 49-годишната жена е обвинена, че „се е съгласила да извърши операции, целящи да прикрият престъпния произход на средствата“, без да направи необходимите „проверки“.

 

Разследващите са установили деяния между 2004 и 2008 г., свързани с „над 146 милиона франка“, но поради давност се разглеждат само събитията, случили се след февруари 2007 г. „Креди сюис“ заяви, че „безрезервно отхвърля всички неоснователни обвинения (…) по този случай, наследени от миналото“, като заяви, че е „убедена в невинността на своята бивша служителка“.

 

Пред швейцарските съдилища последната, „съсипана от 13-годишно разследване“, дава воля на „гнева си“, казва адвокатът Грегоар Манжа. „Съществуването на съмнение за незаконен произход на средствата винаги е било напълно оспорвано“, каза той и заяви, че това е „абсолютен срам и мъка“.

 

 

 

Убийства и отвличане

Евелин Банев създава „истински правен и икономически конгломерат, състоящ се от повече от 200 дружества“, твърдят прокурорите. След това изпираните средства са инвестирани в България, по-специално в изграждането на жилищни комплекси и луксозни хотели по Черноморието. Според разследването наркобаронът е имал контакти на най-високо държавно ниво в условията на повсеместна корупция.

 

Според българското правосъдие той е имал няколко паспорта, например от Венецуела или под самоличността на момче, починало в Мароко през 70-те години на миналия век, и „е действал на световната сцена“, смята Тихомир Безлов, експерт по организирана престъпност. С „доверието на южноамериканските картели“ той е заподозрян, че „е продавал стоката си на някои от най-големите пазари – Италия и Испания“, добавя експертът, по пътя, белязан от множество актове на насилие.

 

В процеса се споменава убийството на Константин Дишлиев, един от неговите партньори, който е бил клиент на „Креди сюис“ и е бил убит през май 2005 г. Майката на Дишлиев също е застреляна през 2008 г., когато се е готвела да даде показания.

 

Самият Евелин Банев получава драматично предупреждение, когато дъщеря му, тогава на 10 години, е отвлечена през март 2013 г. пред дома му. Освободена е 47 дни по-късно след заплащане на откуп при мистериозни условия.

 

 

Превод е-вестник

Станете почитател на Класа