Защо една от най-богатите износителки на петрол в света става необитаема?

Защо една от най-богатите износителки на петрол в света става необитаема?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.01.2022
  • Share:

С БВП на глава от населението по паритет на покупателната способност (ППС), достигащ почти 60 000 долара, малката страна Кувейт е едно от най-богатите, но и най-горещи места в света, така че оцеляването там не е гарантирано.


През 2016 г. термометрите показаха 54°C, а през юни миналата година отново надхвърлиха 50°C, седмици преди пика на горещините. Високите температури през лятото означават, че дори чакането на автобус на гара Малия в Кувейт Сити представлява много сериозен риск за здравето на жителите.


Изчислено е, че части от Кувейт биха могли да се затоплят с до 4,5°C повече между 2071 и 2100 г. в сравнение с историческата средна стойност, според местния орган за околната среда, което ще направи големи райони на страната необитаеми.


Опасностите за дивата природа обаче вече са реалност. През летните месеци по покривите на къщите се появяват мъртви птици, които не могат да намерят сянка или вода.


Ветеринарите са затрупани с котки на ръба на смъртта от топлинно изтощение и дехидратация. Дори дивите лисици, устойчиви на суша животни, напускат пустинята, за да търсят убежище в градските райони, където ги третират като вредители.


„Виждаме все по-малко диви животни в Кувейт, защото повечето от тях не оцеляват през сезоните", каза Тамара Кабазард, кувейтски ветеринар за диви животни, пред Bloomberg.


Кувейт, който е четвъртият по големина износител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и има малко над 4,5 милиона жители, не е предприел необходимите мерки за намаляване на парниковите газове и адаптиране към вече по-топлата планета.


По време на срещата на върха COP26 през ноември страната се ангажира да намали емисиите на парникови газове със 7,4% до 2035 г., цел, която не достига намалението с 45%, необходимо за постигане на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C до 2030 г.


„В сравнение с останалата част от Близкия изток, Кувейт изостава в своите климатични действия", каза Манал Шехаби, учен от Оксфордския университет, който изучава страните от Персийския залив. В регион, който далеч не прави достатъчно, за да предотврати катастрофалното глобално затопляне, „прогнозите за климата в Кувейт са значително по-неблагоприятни", каза той.

Станете почитател на Класа