Google платил милиарди на Apple, за да бъде търсачка по подразбиране на техните устройства

Google платил милиарди на Apple, за да бъде търсачка по подразбиране на техните устройства
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.01.2022
  • Share:

Нов иск, заведен на 27 декември в Калифорния (САЩ), разкрива, че Google е платил милиарди долари на Apple, с цел водената от Тим Кук компанията да не навлезе на пазара на търсачки и да я направи търсачка по подразбиране на техните устройства, като по този начин е нарушил антитръстовите закони.


Делото, заведено от California Crane School, посочва като ответници: Alphabet, Inc., конгломератът, към който принадлежи Google; XXVI Holdings, Inc., също част от Alphabet; Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple; Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, и Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google и Alphabet.


Според текста на документа, "Google и Apple са се договорили за взаимна изгода, че последните няма да участват в бизнеса с търсачки в замяна на процент от печалбата, получена от Google и допълнителни плащания от милиарди долари". Въпреки че точната цифра не е посочена в текста, ищецът изчислява, че Google бил платил повече от 50 милиарда долара.


От своя страна Apple трябвало да позволи на Google да бъде единствената търсачка, включена по подразбиране на всичките й устройства, за да може да събира парите, необходими за договорените плащания.


Делото уточнява, че сделката е договорена по време на тайни и частни срещи между главни изпълнителни директори, по-специално Стив Джобс, бивш главен изпълнителен директор на Apple, и Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор и президент на Google, които в началото на 2000-те са разработили схемата, която в момента се поддържа от Тим Кук и Сундар Пичай. „Apple и Google са измислили думата „кооператив", за да опишат своята незаконна асоциация и заговор", заявява ищецът.


„Apple и Google са се споразумели да потиснат, изкоренят и изключат други доставчици на търсачки, както съществуващи, така и потенциални, и рекламодатели, които не са предпочитали Google. Споразумението е дало на Google съществено и антиконкурентно предимство пред други търсачки, като Yahoo!, DuckDuckGo и Bing", се казва в документа.


Ищецът обяснява, че поради заговор между два технологични гиганта, той е платил на Google повече пари за показване на рекламите си в търсачката, в сравнение със сумата, която би платил на конкурентен пазар в САЩ. „Google начислява на рекламодателите по-високи цени, отколкото биха били в случай че нямаше споразумение между Google и Apple. Споразумението между Apple и Google премахва способността на конкурентите на Google да достигнат мащаб на важност, който би им позволил да се конкурират с Google", заключава искът.

Станете почитател на Класа