Boeing разкри своя хиперзвуков самолет за многократна употреба и космически изстрелвания

Boeing разкри своя хиперзвуков самолет за многократна употреба и космически изстрелвания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.01.2022
  • Share:

Boeing разкри във вторник как ще изглежда неговият хиперзвуков самолет за многократна употреба по време на Форума и изложението на Американския институт по аеронавтика и астронавтика, което се провежда между 3 и 7 януари в Сан Диего, Калифорния, САЩ.


Гай Норис, старши редактор на списание Aviation Week & Space Technology, публикува в акаунта си в Twitter серия от снимки, показващи модела на прототипа на новия самолет, проектиран от американската мултинационална компания.


„Четири години след като за първи път представи своята хиперзвукова концепция на самолета на AIAASciTech 2018, Boeing представи полиран и по-реалистичен самолет за многократна употреба, способен да постигне скорости 5 Мах", се казва в текста. Подробно е описано, че самолетът може да се използва за военни цели и като кораб майка при изстрелвания в космоса.


През 2018 г. се разбра, че базираната в Чикаго компания работи по създаването на хиперзвуков самолет, наречен Valkyrie II. По това време се разбра, че Boeing иска да направи безпилотен модел с възможност за добавяне на пилотирана версия.


Според портала The Drive, въпреки че има известни прилики между наскоро представения модел и Valkyrie II, новият хиперзвуков самолет на Boeing ще има по-плосък централен фюзелаж, както и по-къси крила.


Към момента не е ясно какъв тип двигатели биха могли да се използват за задвижване на самолета, но американската компания отдавна работи върху различни усъвършенствани високоскоростни реактивни двигатели, включително така наречените „scramjets".

Станете почитател на Класа