Германия предупреждава, че все още няма да разреши газопровода "Северен поток 2"

Германия предупреждава, че все още няма да разреши газопровода "Северен поток 2"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Новият външен министър на Германия, Аналена Бербок, заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който има за цел да доставя руски газ директно в Германия през Балтийско море, заобикаляйки Полша и Украйна, все още не може да бъде пуснат в експлоатация, тъй като не отговаря на европейските енергийни стандарти.


„Както стоят нещата в момента, този тръбопровод не може да бъде одобрен, защото не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство, а въпросите за безопасността остават на масата", каза Беърбок, която встъпи в длъжност тази седмица.


През ноември германският регулатор временно преустанови процедурата, удостоверяваща Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода, изправен пред множество пречки по време на изграждането му - от опасения за околната среда, повдигнати от няколко европейски държави, до директен натиск и санкции, наложени от Вашингтон.


Операциите по газопровода „Северен поток 2" започнаха през 2018 г. и бяха завършени през септември, след преодоляване на множество препятствия. Проектът обаче все още не доставя природен газ и процесът на сертифициране остава задържан.

Станете почитател на Класа