AП: Иран изглежда се готви за изстрелване в Космоса

AП: Иран изглежда се готви за изстрелване в Космоса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Изглежда, че Иран се готви да извърши космическо изстрелване от своя национален космически център Имам Хомейни, разположен в пустинните равнини на провинция Семнан на около 220 километра югоизточно от Техеран. Това се вижда от сателитни снимки на Planet Labs Inc. от тази събота, получени от агенция АП.


Заснетото показва активност в иранския космически център, докато преговорите за ядрената сделка продължават във Виена. Медиите сочат, че на снимките има помощно превозно средство, паркирано до бял портал, където обикновено е ракетата на стартовата площадка, като се вижда и хидравличен кран, присъстващ преди предишните изстрелвания, който вероятно е използван. за поддръжка на ракетата.


Други скорошни сателитни снимки показват увеличение на броя на колите в космическия център, което се разглежда като индикация за увеличаването на дейностите, които често предхождат изстрелване. Освен това се смята, че се е засилила активността в сградата, където се извършват последните приготовления за космически полети.


„Това е доста традиционна дейност преди стартирането", каза за AП Джефри Луис, експерт в Центъра за изследване на неразпространението Джеймс Мартин към Института за международни изследвания.


Иранските държавни медии не признаха дейността в космическия център, като мисията на Иран към ООН не отговори на искане за коментар от AП. Американската армия, която следи изстрелванията в космоса, също не отговори на искания за коментар.

Станете почитател на Класа