Рябков предупреждава: "Тежки последици, ако НАТО се разшири“

Рябков предупреждава: "Тежки последици, ако НАТО се разшири“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Заместник-министърът на външните работи на Русия, Сергей Рябков, заяви в интервю за вестник "Известия", че разширяването на НАТО отдавна противоречи на принципа, че свободата на влизане в съюзи не трябва да бъде за сметка на сигурността на другите страни.


„Ето защо не трябва да има по-нататъшно разширяване на НАТО", каза Рябков. Той обеща „Москва ще привлече вниманието на своите опоненти към факта, че свободата да се влиза в съюзи не може да бъде абсолютна, защото тя работи в обществото и се ръководи от принципа, че свободата на индивида свършва там, където се заплашва свободата на друг".


„Всички опити да се представи този въпрос така, сякаш Русия няма право на вето, са опити с безполезни средства. Кремъл ще стои твърдо в това отношение", подчерта руският заместник-министър.


„Ако опонентите действат срещу това, те ще видят, че тяхната сигурност няма да бъде засилена и последствията за тях ще бъдат тежки", каза Рябков, имайки предвид потенциалното разширяване на НАТО близо до руските граници.


Говорейки за отношенията между Вашингтон и Москва, заместник-външният министър изрази опасения, че дипломатическите мисии на Русия и САЩ няма да могат да функционират, ако настоящата ситуация не се промени.


"Това е затворен порочен кръг. Ние отдавна предлагаме на американците ново начало, тоест да отворят вратите и да възстановят нормалното функциониране на чуждестранните заведения. Вместо това се поставят нови искания и ултиматуми", каза Рябков.


Сред ултиматумите от този тип руският заместник-министър посочи изискването всички членове на дипломатическите мисии, които са в САЩ повече от три години, да напуснат страната. „Защо повече от три години, а не четири или пет? Ние сме принудени да отговорим по същия начин", каза той, като се аргументира, че „при липса на подобрения това може да направи невъзможно функционирането на посолствата".

Станете почитател на Класа