Инвестициите в Лего могат да генерират повече приходи от златото

Инвестициите в Лего могат да генерират повече приходи от златото
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Алтернативните инвестиции - в бижута, произведения на изкуството, антики, колекционерски вина и автомобили са доста популярни, особено в развиващите се страни като Китай, Русия и в Близкия изток.


Има обаче и други обекти, които, макар и да изглеждат по-малко сериозни придобивки, също могат да бъдат добър източник на доходи. Така комплектите Лего, куклите Барби, минифигурките на супергерои, моделите на коли и моделите на влакове са инвестиции, които един ден могат да превърнат собствениците си в милионери.


Икономистките от Висшето училище по икономика (Москва), Виктория Добринская и Юлия Кишилова, посветиха изследване, публикувано в списание Research in International Business and Finance, на Лего като вероятно най-печелившата алтернативна инвестиция. Те откриха, че комплектите, продавани на вторичния пазар, нарастват с поне 11% от стойността си всяка година, демонстрирайки по-голям ръст от златото, някои акции и облигации.


Авторките на изследването са анализирали цените на повече от 2300 комплекта Лего, произведени между 1987 и 2015 г. Въз основа на информация за първичните продажби и онлайн търгове, изследователките стигат до заключението, че цената на вторичния пазар започва да расте две до три години след като партидата спре да се продава и варира доста всяка година.


Комплектите с най-голям ръст на стойността на вторичния пазар са тези, които представляват емблематични сгради или са вдъхновени от филми и исторически събития. Някои от по-скъпите пакети включват Millennium Falcon и Star Destroyer от клас Imperial, космическите кораби от „Междузвездни войни"; Звездата на смъртта II, космическата станция от същата вселена; и внушителният Тадж Махал в град Агра (Индия).


„Инвеститорите в Лего правят огромни печалби, като препродават неотворени комплекти, особено редките, които са правени в ограничени серии или преди много време. Комплектите, произведени преди 20-30 години, предизвикват носталгия у почитателите на Лего и цените им скачат до небето", обясняват изследователките в статия, публикувана на сайта на Московския университет.
"Въпреки обаче високата рентабилност на комплектите Лего на вторичния пазар като цяло, не всички комплекти са еднакво успешни и е необходимо да сте истински фен на Лего, за да разбирате нюансите на пазара и да видите потенциала за инвестиция в конкретен комплект", заявяват изследователките.

Станете почитател на Класа