САЩ отложиха изпращането на военна помощ за Украйна за $200 млн

САЩ отложиха изпращането на военна помощ за Украйна за $200 млн
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2021
  • Share:

Съединените щати решиха да отложат изпращането на 200 милиона долара допълнителна военна помощ за Украйна, за да дадат повече време за дипломатически усилия за облекчаване на напрежението между Киев и Москва. Това съобщи NBC News, позовавайки се на източници.

 

NBC News: САЩ отложиха изпращането на военна помощ за Украйна за $200 млн

 

 

Според източници САЩ имат редица други възможности за подпомагане на Украйна, включително много по-голям пакет от помощ, който се планира да бъде одобрен в случай на руска инвазия на украинска територия.

 

Източникът отбеляза, че все още не е ясно какво включва предложеният пакет от помощ от 200 милиона долара, но Украйна е поискала системи за противовъздушна отбрана, противокорабни ракети, още противотанкови ракети Javelin, системи за редиоелектронно противодействие, радиолокационни системи и боеприпаси.

 

В същото време Киев е донякъде разочарован от решението за отлагане на помощта, допълни друг източник.

Бюджетът за отбрана на САЩ за 2022 г. включва 4 милиарда долара за военно сдържане на Русия, включително 300 милиона долара военна помощ за Украйна. Това е с 50 милиона долара повече от поисканото от президентската администрация.

 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви по-рано, че страната има проблеми с противоракетната и противовъздушната отбрана, така че Киев се нуждае от подкрепата на западните страни в тази област.

 

Според него „Русия вече е разположила значителни военни сили в регионите близо до границата с Украйна“.

 

Главата на украинското външно министерство подчерта, че става дума за 115 хиляди войници, танкове, артилерия, въздушни и военноморски сили, както и оборудване за радиоелектронна борба.

По-рано резидентът на САЩ Джо Байдън за пореден път заяви, че в случай на «военна инвазия» в Украйна Русия ще бъде изправена пред тежки и невиждани досега последици.


Байдън потвърди, че САЩ няма да воюват с Русия за Украйна

 

 

Според «Гласът на Америка» (СМИ, признато в Руската федерация за чужд агент, бел.ред.), това е заявил той на 8 декември по време на разговор с журналисти около Белия дом. Байдън потвърди, че е изразил тези заплахи към руския си колега Владимир Путин.


В същото време той подчерта, че не се разглежда участието на американски войски за защита на Украйна от Русия.


Заедно с това той направи бегла уговорка, че въпросът за изпращането на военен персонал в Украйна „ще зависи от това какво са готови да направят и другите страни от НАТО“.


Това обаче може да се счита за дипломатическа маневра, тъй като е ясно, че другите страни от НАТО няма да изпратят свои войници никъде без подсказка от Вашингтон.


По-рано беше съобщено, че сатиричното издание The Babylon Bee осмива заплахите на САЩ срещу Русия, както и изтеглянето на американските военни от Афганистан, а и умствените способности на американския президент Джо Байдън.

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа