Тръмп имал методика за организиране на преврат в САЩ

Тръмп имал методика за организиране на преврат в САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2021
  • Share:

Бившият глава на кабинета на Белия дом Марк Медоус предаде на специалната комисия към Камарата на представителите, разследваща щурмуването на Капитолия, презентацията, в която на Доналд Тръмп се препоръчва да обяви извънредно положение в областа на националната сигурност, за да се върне на президентския пост. Това съобщи вестник  Guardian.

 

Guardian: Тръмп имал методика за организиране на преврат в САЩ

 

 

Презентацията на PowerPoint, озаглавена „Изборни измами, чужда намеса и варианти за действие на 6 януари“, съдържала няколко препоръки, които Тръмп трябвало да следва, за да стане президент за втори мандат. За целта сенаторите и членовете на Конгреса трябвало да бъдат информирани за чуждестранна намеса в изборите от страна на Китай, след което Тръмп трябвало да обяви извънредно положение, да обяви цялото електронно гласуване за недействително и да поиска от Конгреса да се съгласи на конституционно приемливо средство за правова защита.

 

Документът очертавал възможни варианти за действие за тогавашния вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, включително разрешаване на «проверка» и преброяване само на «законни» хартиени бюлетини. Политикът обаче отказал да действа по сценариите в презентацията.

 

По-рано бившият помощник на Тръмп Стивън Банън бе взет под стража поради обвинения в неуважение към Конгреса на САЩ. Предявени са му две обвинения за неуважение към Конгреса: едното за неявяване за показания на 14 октомври, а другото за отказ да предостави документи.

 

На 6 януари привържениците на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, прекъсвайки заседанието, на което парламентът трябваше да одобри резултатите от последните избори. В резултат на инцидента загинаха петима души, сред които — застрелян от полицията протестиращ и полицай от Капитолия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа