Най-бруталните мафии по света

Най-бруталните мафии по света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

От дълги години думата мафия всява ужас у хората. И има защо. Този тип групировки се свързват с много убийства, заплахи, отвличания и купища пари, спечелени по един или друг нечист начин. Макар италианската мафия да е най-известна, тя далеч не е единствената страховита групировка.

 

Камората е може би една от най-известните мафии. Тя е една от първите разбойнически общности в Италия. Споменава се най-напред през XVIII век. Групировката се появява в Неапол и, колкото и да е странно, вече няколко века не променя седалището си въпреки, че нейните представители са се разпръснали по целия свят.

 

За разлика от сицилианската мафия „Коза Ностра“, която винаги „се интересува“ от политиката, за Камората е много по-важно финансовото благополучие. Тя печели пари, продавайки кокаин и чрез събиране на… боклука! В Италия не успяват да се справят с бандитите, въпреки разследванията, хайките и всевъзможни други мерки. Обаче в САЩ почти са се отървали от този клон на италианската мафия.

 

Сицилианската и американската Коза Ностра е сравнително нова група. Създадена е в края на 19 век в Италия. Въпреки че е млада, мафията успява да планира големи престъпления и се измъква след това. Занимава се с протекция, разпространение на наркотици и търговия с оръжия. Броят на членовете в групата е малък — между 3500 и 4000 души. Имат много поддръжници, които не са истински членове. За да бъдеш един от тях трябва да преминеш през церемония и да убиеш някого, за да се докажеш.

 

В италианската област Калабрия се базира втората по мощ мафиотска групировка в страната – Ндрангета, с приходи от 4,5 милиарда долара. Тя си е извоювала международни позиции заради връзките си с южноамериканските кокаинови търговци и контролира голям дял от трансатлантическата кокаинова контрабанда, захранваща европейските пазари.

 

Тя дори разшири дейността си в САЩ, като се съюзи с престъпните фамилии Гамбино и Бонано, но през февруари 2014 пострада доста, след като американските и италианските власти арестуваха и подведоха под отговорност много членове на групировката и на фамилия Гамбино.

 

Синалоа е най-големият мексикански наркотичен картел, с приходи около 3 млрд. долара годишно през 2014 година, а вече със сигурност повече. Той е посредник между южноамериканските производители на наркотици и огромния американски пазар. Службата за контрол над наркотиците към Белия дом оценява американския пазар на нелегални наркотици на общо 100 милиарда долара годишно, като около 6,5 милиарда от тях отиват към мексиканските картели. Синалоа получава лъвския пай от тези пари.

 

 

 

Японската мафия „Якудза“ е същият запомнящ се символ като, например, суши или аниме. Този „бренд“ обединява десетки групировки, най-влиятелната и голяма от които е синдикатът „Ямагучи-гуми“. Нейните лидери са добре познати и извън Страната на изгряващото слънце. САЩ налагат лични санкции срещу лидерите на бандите, включени в него, и забранява на американски компании да извършват каквито и да било сделки с тях.

 

Клановете в „Якудза“, макар и да се конкурират помежду си, действат по сходни начини. Има специални обряди за посвещение за начинаещите. „Ямагучи-гуми“ дори провеждат нещо като приемен изпит. Бандитите покриват телата си с ярки татуировки и, ако в нещо се провинят, наказват сами себе си, като си отрязват пръсти.

 

 

 

Японските престъпници са измислили много ефективен и изпитан от времето начин за печелене на пари, наречен „сокая“. Членове на „Якудза“ купуват акции в компании, влизат в числото на основните акционери и постепенно узнават най-грозни, компрометиращи факти за мениджърите или разбират търговски тайни – а след това искат порядъчни суми за мълчанието си.

 

Въпреки тежките удари, които японското правителство нанесе на Якудза в последните години, тази строга организация продължава да позволява на Ямагучи гуми да заграбва огромни приходи.

 

Руската мафия тръгва от Съветския съюз и сега има влияние по цял свят. Броят на членовете й е между 100 000 и 500 000. Действат в Израел, Унгария, Испания, Канада, Великобритания, САЩ, Русия и др. Имигрират в Израел, Америка и Германия с фалшиви еврейски и немски самоличности. Дейността им включва разпространение на наркотици, търговия с оръжия, бомбени атентати, контрабанда, интернет измами и др. Едно от правилата им е никога да не си сътрудничат с властите.

 

Ако някой от членовете е арестуван и проговори бива убит при освобождаването си. Известни са още с трафик на органи и поръчкови убийства.

 

Една от най-известните организирани престъпни групи (ОПГ) в Русия е Солнцевската групировка, която в началото на 1990-те години контролирала само джебчии, а след това развива бурна дейност: отвличания, убийства, сводничество и рекет. Приятелските отношения с италианската мафия и латиноамериканските наркокартели позволиха на Солнцевската организирана престъпна групировка да организира доставки и транзит на наркотици. Днес тя се счита за една от най-опасните на територията на целия бивш Съветски съюз.

 

„Бамбуковият съюз“ е една от най-влиятелните бандитски групировки в Тайван. Действа както на самия остров, така и в континентален Китай. Има влияние в Азия, Европа и Америка. Някои предполагат, че представители на този престъпен клан се намират дори в Северна Корея, където лично Ким Чен-ун им предоставя „политически чадър“. Членовете на „Бамбуковия съюз“ печелят чрез поръчкови убийства, събиране на дългове и хазартен бизнес.

 

Колумбийските картели се занимават предимно с трафик на наркотици в много страни. Имат много организации, които се занимават с политическите, военните и юридическите проблеми на картелите. Важните картели в Колумбия са картел Кали, картел Меделин и картел Норте дел Вале. Те са били застрашени след споразумението за екстрадиция между САЩ и Колумбия. Тогава лордовете се скрили и заповядали на подчинените си да убият поддръжниците на споразумението. Замесени са и при множество отвличания и терористични актове.  

 

Албанската мафия се състои от голям брой престъпни организации, които освен в Албания, действат в САЩ и други европейски страни. Смята се, че албанската мафия се е разпространила на международно ниво през 80-те години. В САЩ и Великобритания мафиотите извършват трафик на жени и наркотици и са известни с това, че бързо си отмъщават.

Станете почитател на Класа