Подробности за разговора Байдън-Зеленски

Подробности за разговора Байдън-Зеленски
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Съобщава се, че в телефонно обаждане с украинския лидер Владимир Зеленски президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил последните си разговори с Владимир Путин, кризата в Донбас, членството на Украйна в НАТО и вътрешните реформи в Киев.


„Току-що завърших 1,5-часов разговор с Байдън", туитира Зеленски в четвъртък вечер, добавяйки „Лидерът на САЩ ме запозна със съдържанието на разговорите си с Владимир Путин и обсъдените възможните формати за разрешаване на проблема с конфликта в Донбас и хода на вътрешните реформи в Украйна".


Байдън и Путин разговаряха повече от два часа във вторник, като Украйна беше основна тема на дискусията, въпреки че двамата лидери засегнаха и други въпроси.


По време на самия разговор шефът на кабинета на Зеленски каза пред репортери, че Байдън е обещал на Украйна „военна помощ срещу външната агресия" и казап „за Вашингтон членството на Украйна в НАТО е решение само на нейния народ и на алианса".


Москва заяви, че всяко предложение за членство в НАТО за Киев би било за Русия „пресичане на червената линия".


Американските медии съобщиха по-рано през деня, че Байдън може да посъветва Зеленски да предостави по-широка автономия на двата региона в Източен Донбас, които обявиха независимост след преврат в Киев през 2014 г., която не беше призната от никого, включително от Русия. Украйна обеща такава автономия в Споразумението от Минск, с посредничеството на Франция и Германия, но това все още не е изпълнено.


Докато разговорът продължаваше обаче, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки нарече „абсолютно неверни съобщенията, че Байдън притиска Зеленски да предаде територия на Русия".


Междувременно Керченският проток е бил затворен за цивилен трафик, тъй като руската брегова охрана е наблюдавала украински военноморски кораб, който се приближил на 18 морски мили. В крайна сметка корабът променил курса, но продължил да игнорира руските предупреждения.


Проливът разделя континенталната част от Крим, който се отдели от Украйна и гласува за присъединяване към Русия през 2014 г. Киев и Вашингтон отказаха да признаят реабсорбцията и твърдят, че Русия е нахлула и окупирала украинска територия.

Станете почитател на Класа