Байдън обеща да спре войната в Йемен, но …

Байдън обеща да спре войната в Йемен, но …
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Войната в Йемен, една от най-бедните страни в арабския свят, е по-лоша от всякога, но основните американски медии мълчат за зверствата, извършени там, изобличава политическият анализатор и режисьор на документални филми Робърт Инлакеш.


Както той обяснява в последната си статия, това отношение е свързано с двете неизпълнени обещания на президента на Съединените щати Джо Байдън, който обяви малко след встъпването си в длъжност, че Вашингтон ще спре да подкрепя офанзивните военни усилия на Саудитска Арабия в тази война, както и че ще насърчи дипломатическите усилия, необходими за прекратяване на конфликта.


„След като даде тези обещания, Байдън беше обсипан с похвали, но подкрепата на САЩ за Рияд не се е променила и десет месеца по-късно саудитските военни самолети продължават да хвърлят бомби върху обеднелите йеменци".


В статията си Инлакеш фокусира вниманието си върху боевете около град Мариб, който е на път да падне в ръцете на бунтовниците хути (движението Ансар Аллах), основният враг на саудитците на йеменска земя. Постоянните бомбардировки и наземни операции около този град доведоха до хуманитарна катастрофа, призната от Организацията на обединените нации.


ООН изчислява, че броят на загиналите може да достигне 377 000 до края на тази година. Само през последните два месеца боевете в богатата на петрол провинция Мариб са убили хиляди хора и са в основата на разселването на около 42 000 цивилни.
Продължаващият конфликт с участието на саудитците и техните съюзници избухна през март 2015 г. Рияд, който първоначално действаше от името на международно признатото йеменско правителство срещу бунтовниците хути, се надяваше, че неговите въздушни сили ще му позволят да спечели войната за пет седмици, но конфликтът трае вече седем години.


Когато Съветът по правата на човека на ООН реши по-рано тази година да проучи степента, до която водената от Саудитска Арабия коалиция е отговорна за най-сериозната хуманитарна криза в света, Рияд се опита чрез стимули и заплахи да спре разследването и да се защити от пряко обвинение, пише анализаторът.


„Хуманистите от администрацията на Байдън, обещавайки да прекратят подкрепата за саудитските настъпателни действия, сключиха оръжейна сделка за 500 милиона долара с Рияд през октомври", пише Инлакеш. Американските сили сега предоставят логистична подкрепа на водената от Саудитска Арабия коалиция, а американските изпълнители продължават да обслужват самолетите, използвани за бомбардировките на Йемен, въпреки растящото осъждане.

Станете почитател на Класа