САЩ представиха Мохаве - дрон за наземна атака, който не се нуждае от дълги писти

САЩ представиха Мохаве  - дрон за наземна атака, който не се нуждае от дълги писти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Американската компания General Atomics Aeronautical Systems представи дрона с късо излитане и кацане Мохаве. Самолетът ще може да излита и каца на земя, пясък или на палубата на самолетоносач, съобщава DefenseNews.


General Atomics стои зад разработването на редица дронове, вариращи от MQ-1C Grey Eagle до разузнавателни такива като Altius-600. По-специално тази компания разработи MQ-9 Reaper, настоящият гръбнак на американския флот от действащи атакуващи дронове.


Мохаве, който компанията представи на 8 декември, прилича на Reaper и MQ-1C Grey Eagle. От тях новият дрон е наследил авиониката и системите за управление на полета. Освен това той е проектиран на база на фюзелажа на последния модел на Grey Eagle, който се отличава с по-голям обхват на полета.


Основната характеристика на Мохаве е възможността за излитане и кацане на къси писти. Например, може да кацне на неасфалтирани пътища, пръст, пясък или сухо речно корито. Устройството демонстрира по време на тестове способността си да излита и каца на писти до около 150 метра, което също позволява използването му от самолетоносачи или дори универсални десантни кораби.


Мохаве има турбовитлова установка с мощност 450 конски сили и може да лети повече от 25 часа. Дронът е в състояние да носи до 1600 килограма полезен товар и може да носи 16 ракети въздух-земя AGM-114 Hellfire на външен монтаж.


Прототипът на дрона направи първия си полет това лято и засега остава в тестов период.

Станете почитател на Класа