Към Земята приближава астероид с размерите на Айфеловата кула, оценен на 5 милиарда долара

Към Земята приближава астероид с размерите на Айфеловата кула, оценен на 5 милиарда долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Космическата скала 4660 Nereus, която тази събота, на 11 декември, ще премине сравнително близко разстояние до Земята. Със своите 330 метра дължина, той се оценява на 4710 милиона долара, поради залежите на никел, желязо и кобалт, според базата данни за астероиди Asternak.


Астероидът ще премине на около 3,9 милиона километра от Земята със скорост 6,58 km/s. Това разстояние е повече от 10 пъти разстоянието между нашата планета и Луната.


Открита през 1982 г. от американския астроном Елинор Франсис Хелин, тази космическа скала, по-голяма от Айфеловата кула, принадлежи към групата на близките астероиди Аполон, които пресичат орбитата на Земята. Въпреки че Нерей е класифициран като "потенциално опасен астероид", той не представлява заплаха за планетата, поради траекторията си.


4660 Nereus се приближава до нашата планета сравнително често, приблизително на всеки 10 години. Този път това е най-близката стъпка, която е правил от десетилетия. Следващият му полет в близост до Земята ще се осъществи едва на 14 февруари 2060 г.

Станете почитател на Класа