Учените засякоха мега изригване на енергия в Слънчевата система

Учените засякоха мега изригване на енергия в Слънчевата система
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Група учени заснеха в звезда мега изригване на енергия от величина, никога не регистрирана в Слънчевата система. Въпреки че събитието се случи през 2020 г., специалистите публикуваха резултатите от анализа си на 9 декември в списание Nature Astronomy.


Това е звездата, наречена EK Draconis, разположена на 111 светлинни години в съзвездието Дракон, което е приблизително със същия размер като Слънцето, но е по-младо. То е само на 100 милиона години в сравнение с около 4,6 милиарда години на центъра на нашата планетарна система.


Екипът, ръководен от специалисти от Националната астрономическа обсерватория на Япония, наблюдава EK Draconis в продължение на 32 нощи през зимата и пролетта на 2020 г. Накрая, на 5 април, те имаха късмета да видят супер изригване, последвано от изхвърляне на коронална маса.


Въпреки че изследователите успели да уловят само първото преминаване, скоростта му вече е била около 500 километра в секунда. Като цяло вълната на EK Draconis изхвърлила нажежен плазмен облак с маса, която е 10 пъти по-голяма от всяко изхвърляне на коронална маса от Слънцето.


„Короналните масови изхвърляния могат да имат сериозно въздействие върху Земята и човешкото общество. Този тип изхвърляне на голяма маса теоретично може да се случи и на нашето Слънце", предупредиха астрофизиците и един от авторите на изследването Юта Ноцу, цитиран в изявление на университета в Колорадо (САЩ). По този начин, ако подобно изхвърляне на коронална маса удари Земята, то би могло да изгори спътниците на орбита и да изведе енергийните мрежи от експлоатация.


Ноцу уточни, че подобни наблюдения ще обогатят наличните знания за това как подобни звездни събития биха могли да повлияят на Земята и дори на Марс „в продължение на милиарди години".

Станете почитател на Класа