Instagram улеснява достъпа на децата до наркотици

Instagram улеснява достъпа на децата до наркотици
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.12.2021
  • Share:

Непълнолетните само не могат да търсят наркотици без никакво ограничение, но имат и помощта на алгоритмите на Instagram за това, твърдят специалисти.


Екип от Tech Transparency Project (TTP) проведе експеримент, за да види колко лесно е да се намерят забранени вещества в Instagram, ако потребителят е дете или юноша, и установи, че само две „кликвания" са достатъчни на непълнолетен от 13 години. години за да попадне на потенциално смъртоносни препарати, които се продават.


Резултатите от разследването отговарят на някои от многото въпроси за щетите, които тази социална мрежа може да представлява за непълнолетните, въпрос, по който изпълнителният директор на платформата Адам Мосери свидетелства пред Сената тази сряда.


Като част от експеримента, специалистите от TTP създадоха седем акаунта в Instagram, представящи се за юноши на 13, 14, 15 и 17 години, и откриха, че тази социална мрежа не само дава възможност за търсене на наркотици без никакви ограничения, но и го улеснява със своите алгоритми, като се свързва директно с продавачите.


По този начин всеки тийнейджър може лесно да получи достъп до акаунти, които продават Xanax, наркотици за парти като екстази, OxyContin (оксикодон) или фентанил, опиоид, отговорен за много смъртни случаи от предозиране сред непълнолетни и възрастни в САЩ. Те търсят дрога с „хаштаг", а Instagram, който забранява определени етикети, свързани с незаконни вещества, като #mdma, предлага алтернативи с други „хаштагове", използвани за обозначаване на същия наркотик.


„Помощта" на социалната мрежа за пазаруване и потребление не свършва дотук. Изследователите откриха, че когато потребител, в този случай юноша, започне да следва дилър на наркотици, платформата продължава да препоръчва други подобни акаунти, които също продават наркотици. По този начин, нарушавайки собствените си правила, които изрично забраняват „продажбата на дрога или фармацевтични продукти", Instagram позволява този тип бизнес на своята платформа и изглежда не прави нищо, за да предотврати участието на непълнолетни в него.


Накратко, според жалбата достъпът до наркотици през тази социална мрежа е по-лесен от излизането: за разлика от двете „кликвания", необходими за намиране на забранени вещества, са необходими пет „кликквания", за да излезете от акаунта.


След разследването на TTP, Instagram заяви, че 36 от 50 публикации, съобщени от екипа, не нарушават правилата му, въпреки ясни индикации за търговия с наркотици. Сред тях е акаунт, посветен на продажбата на Xanax, който прави многократни и непоискани обаждания до един от предполагаемите тийнейджъри, измислени за експеримента. В крайна сметка социалната мрежа премахна само 12 от докладваните публикации.


Друга странна констатация на екипа на TTP беше, че техните предполагаеми акаунти в Instagram на лица под 16 години са публични „по подразбиране", въпреки факта, че тази мрежа гарантира, че всеки акаунт на индивид под 16 години автоматично ще бъде частен.

Станете почитател на Класа