Големите измами с криптовалути и как да не паднем в капана

Големите измами с криптовалути и как да не паднем в капана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.11.2021
  • Share:

В понеделник стойността на криптовалутата squid, вдъхновена от поредицата „The Squid Game", спадна до почти нула и нейните анонимни създатели премахнаха уебсайта й и спряха да актуализират социалните си мрежи. Скоро стана ясно, че става дума за измама, която им е позволила да вземат повече от 3 милиона долара, според оценки, цитирани от Gizmodo. А Squid не е нито единствената, нито най-голямата измама, която се случва на пазара на цифрови валути през последните години.


Една от най-големите измами до момента е криптовалутата с отворен код BitConnect, пусната през февруари 2016 г. от индиеца Сатиш Кумбхани. Тя беше представена като платформа за отпускане на заеми в криптовалута, където биткойни бе разрешено да се обменят за местната bitconnect. Притежателите на тази валута трябваше да печелят ежедневна лихва от 1%.


Инициативата получи подкрепата на няколко инвеститора, като най-известният от тях е американецът Карлос Матос. Въпреки това, през ноември 2017 г. платформата получи известие от Обединеното кралство да демонстрира своята легитимност и в началото на 2018 г. Държавният борд за ценни книжа на Тексас я нарече „схема на Понзи" (пирамидална схема), позовавайки се на неуспехи в печалбите на потребителите и подвеждащи изявления. През януари същата година платформата се затвори, което доведе до спад на bitconnect с 92%. Загубите, причинени от измамата, се оценяват на 3,45 милиарда долара, според Yahoo! Финанси.


Месеци след срива на Bitconnect, през април 2018 г., стартира друга подобна платформа, PlusToken, създадена от група китайци. Имаше портфейл за криптовалута свързан с PlusToken . На инвеститорите - които освен биткойни можеха да депозират и етери - бяха обещани големи лихви, които биха могли да нараснат още повече, като наемат други хора. В най-добрите случаи месечните плащания могат да достигнат 30% от инвестираната сума, твърдяха създателите на платформата, според Crypto News.


До 2019 г. платформата придоби популярност в Китай – където организира инвестиционни семинари и промоционални събития, публикува известия в магазини и супермаркети – и в други страни в региона, като Южна Корея, Япония и Сингапур. Въпреки това, още през март потребителите съобщиха за проблеми с тегленето на средства. 6 месеца по-късно няколко основатели на PlusToken бяха арестувани във Вануату и още 27 бяха задържани през 2020 г. Според китайското правителство общата стойност на криптовалутата надхвърля 5,7 милиарда долара.


Друга страхотна схема на Ponzi в света на криптовалутите беше създадена в края на 2017 г. от виетнамската компания Modern Tech. За разлика от предишните примери, от самото начало тя избра да работи с две очевидно различни валути. За това iFan бе регистриран в Сингапур, а pincoin в Дубай. От своя страна Modern Tech служи като представител на двете криптовалути във Виетнам. С обещания за месечни лихви от 48% схемата успя да привлече 32 000 инвеститори. През април 2018 г. организаторите на Modern Tech изчезнаха, като отнесоха със себе си 660 милиона долара, изчисли местната преса.


Коментирайки случая с squid, директорът на борсата за криптовалути Alfacash Никита Сошников каза че измамническата му природа е била очевидна от самото начало.


„Инвеститорите изобщо не провериха екипа на проекта. Кой го стартира, кой го създаде? Уебсайтът на проекта не работи, социалните медии също не работят, Netflix отхвърли проекта. Пазарът на криптовалути се основава на репутацията. а екипът от създатели на squid нямаше никаква репутация", каза експертът. Той обясни, че покачването на монетата се дължи основно на популярността на сериала и вероятно манипулирането на курса от измамниците. „Инвеститорите видяха покачване на курса и се втурнаха да инвестират в новата валута, надявайки се на бърза печалба", казва Сошников.


В тази връзка Валентина Дрофа, икономист и основател на комуникационната агенция Drofa Comms, предупреди да не се инвестира в криптовалути, без да се проучи добре продукта. „Такива проекти могат да получат голяма сума инвестиции в най-кратки срокове, след това да бъдат затворени и да оставят инвеститорите без парите, които са вложили", казва тя.

Станете почитател на Класа