Шойгу: Руските военни наблюдават корабите на ВМС на САЩ в Черно море

Шойгу: Руските военни наблюдават корабите на ВМС на САЩ в Черно море
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.11.2021
  • Share:

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските военни наблюдават корабите на ВМС на САЩ в Черно море и не трябва да допускат провокации от тяхна страна, предаде РИА Новости.

 

„Разбира се, разбираме: когато кораб на нерегионална сила навлезе в Черно море, когато разберем, че на борда си има високоточно оръжие с голям обсег, когато разберем, че това оръжие е монтирано на кораба, т.е. той не е тръгнал на туристическо пътуване, естествено, ние го наблюдаваме, придружаваме го и разбираме, че всякакви провокации са възможни по всяко време, във всеки един момент, както беше не толкова отдавна с британски кораб, и , разбира се, не бива да допускаме подобни неща“, заяви ръководителят на руското министерство на отбраната в ефира на предаването „Москва. Кремъл. Путин“.

 

Според Шойгу, „знаете ли, това е почти постоянен опит да ни проверяват, да проверяват доколко сме готови, колко добре е изградена цялата система по Черноморското ни крайбрежие, въобще по южната част на страната ни“.

 

В същото време САЩ не са сами в подобни проверки и в подобни походи, отбеляза главата на Министерството на отбраната.

 

„По-нататък, както разбирам, те ще имат учения, учения с нашите съседи, учения с грузинския флот и учения с украинския флот. Е, ние също провеждаме учения и ще ги провеждаме“, обобщи Шойгу.

 

 

 

 

На 30 октомври американският разрушител Porter навлезе в Черно море.На 1 ноември пресцентърът на Шести флот на САЩ съобщи, че флагманът на Шести флот на САЩ Mount Whitney се насочва към Черно море за провеждане на операции с партньорите от НАТО.

 

Два дни по-късно американското командване изпрати в региона танкера John Lenthal, който по официални данни също ще участва в маневрите на НАТО.

 

Руското външно министерство многократно съобщава, че присъствието на чужди военни кораби в Черно море не допринася за стабилността в региона. САЩ обаче настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, която регулира транзита на военни кораби през Босфора и Дарданелите, докато ученията се провеждат в международни води.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа