Пентагонът: „Светът ще има три велики сили и САЩ ще бъдат предизвикани“

Пентагонът: „Светът ще има три велики сили и САЩ ще бъдат предизвикани“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2021
  • Share:

„Светът се преобразува в триполярна конфигурация, като САЩ, Русия и Китай са великите сили", каза висш американски генерал. След това той обясни защо смята, че САЩ трябва да "наблегнат на запазването на влиянието си".


Говорейки на форума за сигурност в Аспен в сряда, председателят на съвместния комитет на началник-щабовете, генерал Марк Мили, призна, че годините на господство на САЩ може да са свършили. „Навлизаме в триполюсен свят, в който САЩ, Русия и Китай са велики сили. Само с въвеждането на три срещу две получавате повишена сложност."


Мили смята, че поддържането на мира между великите сили в триполярна конфигурация ще бъде значително по-трудно, отколкото по времето на Студената война, когато в противоречие са били две сили. "Бързо развиващите се технологии също допринасят за сложността, като светът става потенциално много по-стратегически нестабилен, отколкото, да речем, през последните 40, 50 или 60 години", според генерала.


„Какво означава това? Това означава, че според мен ще трябва да обърнем внимание на поддържането на мира на великите сили", каза той.


Пентагонът вижда Китай като основен противник в такъв триполюсен свят, каза Мили. „През последните 40 години Пекин инвестира активно в своята армия и сега е готов да отправи предизвикателство към САЩ – поне на регионално ниво засега."


През последните няколко години китайските и американските военни са имали множество сблъсъци в множество региони, като Южнокитайско море е гореща точка за подобни инциденти. Богатият на ресурси воден път, подложен на припокриващи се териториални и морски претенции, е една от основните цели на т. нар. Мисии за свобода на корабоплаването на САЩ, както и място на струпване на китайската армия.


Друг основен източник на двустранно напрежение е Тайван, островната държава, поддържаща уютни отношения с Вашингтон - и претендирана от Пекин за неразделна част от Китай. Тази година китайската армия беше все по-активна около острова, извършвайки огромни прелитания над него. Американски военни кораби също многократно се появяваха в Тайванския проток, предизвиквайки гневната реакция на Пекин и обвинения за намеса във вътрешните работи на Китай.


Мили обаче смята, че въпреки активното показване на мускули, Пекин едва ли скоро ще се опита да превземе контрола над Тайван със сила.

Станете почитател на Класа