Вебер в ярост: Назова заместител на руския газ

Вебер в ярост: Назова заместител на руския газ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.10.2021
  • Share:

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер призова властите на ЕС да инвестират в инфраструктура за получаване на втечнен природен газ, за ​​да намалят зависимостта от доставките на горива от Русия. Това заяви той в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland.

 

Вебер в ярост: Назова заместител на руския газ

 

 

Вебер обвини руския президент Владимир Путин в лошо отношение към Европа, както и че Кремъл се опитва да я притисне чрез цените на газа.

 

„Трябва да се каже, че Русия винаги е спазвала договорите за доставка, но досега не е предлагала никакво разширение“, заяви политикът.

 

Лидерът на ЕНП нарече независимостта на енергийните доставки важна цел за Европейския съюз. Той обясни, че потребителите се нуждаят от доверие, когато планират разходите си за енергия.

 

„Ето защо сега имаме нужда, например, от инвестиции във втечнен природен газ“, добави Вебер.

 

Политикът уточни, че втечнен газ може да се купува по целия свят (но очевидно има предвид САЩ, бел.ред.) и така да се намали зависимостта от доставките на природен газ от Русия.

 

Европейският газов пазар е в треска през последните месеци. Ако в началото на август фючърсите се търгуваха при около 515 долара за хиляда кубически метра, то до края на септември те се удвоиха повече от два пъти, а на 6 октомври достигнаха историческия максимум от 1937 долара. След това последва известен откат назад, но цените все още остават високи.

 

През октомври Газпром съобщи, че през януари-септември е увеличил износа за страните извън ОНД, по предварителни данни, с 15,3 процента, до 145,8 милиарда кубически метра. Това е вторият по големина показател за девет месеца в цялата история на доставките (през 2018 г. — 149,2 млрд. куб.м).

 

Компанията многократно посочва недостатъчността на запасите от газ в европейските подземни хранилища в светлината на наближаващата зима, а на 17 септември нейният ръководител Алексей Милер свърза ценовите рекорди с този фактор. В същото време Газпром подчертава, че доставя газ за ЕС в пълно съответствие с договорните задължения, а също така се стреми да удовлетвори заявките за допълнителни доставки по силата на своите възможности.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа