FDA одобри „смесен и съчетан“ режим за бустерните дози

FDA одобри „смесен и съчетан“ режим за бустерните дози
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2021
  • Share:

Американската администрация по храните и лекарствата е разрешила „смесен и съчетан" подход за бустерни ваксини срещу Covid-19, позволявайки комбинации от различни формули на ваксини, като същевременно разшири одобрението за бустер с Moderna и J&J.


Върховният регулатор на САЩ обяви това в сряда, като заяви, че в допълнение към формулата на Pfizer, ваксините, разработени от Moderna и Johnson & Johnson, вече могат да се използват за бустерни дози. Нещо повече, FDA също така даде зелена светлина за „хетерологичен" - или „смесен и съчетан" - бустер режим, което означава, че тези, които са направили първия си кръг с една имунизация, могат да получат различна ваксина като бустер доза.


„Измененията в разрешенията за спешна употреба за включване на единична бустер доза в допустимите популации се основават на наличните данни и информация и следват приноса на членовете на нашия консултативен комитет. Днес също предприемаме действия да включим използването на бустери за смесване и съчетание. Ще работим за натрупване на допълнителни данни възможно най-бързо за по-нататъшна оценка на ползите и рисковете и планираме да информираме здравната общност и обществеността за нашите решения през следващите седмици", каза Питър Маркс, директор на Центъра на FDA за оценка на биологичните вещества.


За тези, които търсят подсилваща доза с Moderna, FDA препоръча получателите да изчакат най-малко шест месеца след завършване на първия кръг от ваксинация, като е допустима за тези на 65 и повече години, за всеки на възраст от 18 до 64 години с висок риск от тежък Covid-19 , или тези от същата възрастова група с честа институционална или професионална експозиция на вируса. Тези изисквания отразяват поставените към бустерите на Pfizer.


Междувременно Johnson & Johnson трябва да се прилага като бустер поне два месеца след първоначалната пълна ваксинация на реципиента и е одобрен за тези на възраст 18 и повече години, съобщиха от FDA.


Ваксината на Pfizer беше първата, която получи пълно одобрение от агенцията в края на миналия месец и беше първата разрешена за прилагане като бустер доза. Консултативният комитет на FDA постоянно разширява допустимостта на бустерите, като някои от тях се дават в половин дози.

Станете почитател на Класа