Световната популярност на руския лидер за пръв път изпреварва китайския и американския

Световната популярност на руския лидер за пръв път изпреварва китайския и американския
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2021
  • Share:

През 2020 г. глобалното одобрение на руския президент Владимир Путин се увеличи пред американските и китайските му колеги Доналд Тръмп и Си Цзинпин, показва социологическо проучване. Популярността на московското ръководство нараства ежегодно от 2015 г.


Според Gallup, базираната във Вашингтон фирма за социологически проучвания и консултации за управление, международното одобрение на тогавашните китайски и американски лидери спада до 30%, като двамата се изравнят на последното място на цялата планета. В момента Русия е с 34%.
Далеч пред трите бе Германия с канцлер Ангела Меркел, при рекордно високата оценка от 52% за годината.


Галъп проведе първото си проучване на Global Leadership Ratings през 2007 г. и до последния доклад Русия беше зад САЩ и Китай във всеки един от докладите.


През последните 14 години популярността на ръководството в Пекин остава стабилна, докато одобрението на Вашингтон спадна след встъпването в длъжност на Тръмп през януари 2017 г. За разлика от това, Путин става все по-популярен, издигайки се от ниските 22% през 2014 г., когато тогавашният президент на САЩ, Барак Обама, бе с 46%.


Според предварителни и частично проведени изследвания за доклада за 2021 г., който трябва да бъде публикуван догодина, американското ръководство се е възстановило значително след напускането на Тръмп при сегашния президент Джо Байдън. Проучването се провежда ежегодно в повече от 100 държави, като до момента са изследвани само 46.


Новото проучване на Gallup контрастира значително с проучване, публикувано по-рано тази година от изследователския център Pew, което се фокусира върху възгледите на Путин в развитите икономики. Докладът разкрива, че само 22% от най-богатите нации в света имат доверие в руския президент.

Станете почитател на Класа