Изтриха от затворническата система на САЩ данните на свидетел срещу Ел Чапо

Изтриха от затворническата система на САЩ данните на свидетел срещу Ел Чапо
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2021
  • Share:

Информацията, свързана със статута на затворник на Дамасо Лопес, с псевдоним „El Licenciado", важен свидетел в процеса срещу бившия лидер на картела Синалоа, Хоакин „Ел Чапо" Гузман, беше изтрита от системата на Федералната агенция по затворите на САЩ (BOP), съобщи Univisión Noticias.


Последното, което се знае за Лопес - един от основните финансови оператори на картела Синалоа и един от най-близките хора до Ел Чапо - е, че той е престоял в затвора с максимална сигурност Ханаан, разположен в североизточната част на щата Пенсилвания.


Въпреки че той все още трябва да излежи повече от 11 години присъда за трафик на кокаин към Съединените щати, статутът на местонахождението, задържането и правното положение на „El Licenciado" бяха изтрити от системата на затворите на федералното правителство, както призна говорителят на BOP.


„Не мога да намеря информация за този човек", каза говорителят на агенцията.


Лопес Нуньес бе смятан за наследник на „Ел Чапо" в картела Синалоа. Не само защото е с 18 години по-млад от другия претендент - Исмаел „Ел Майо" Замбада - но и заради близостта, която някога е имал със семейството на Гузман.


По време на така наречения „процес на века" Лопес Нунес декларира, че е присъствал на няколко срещи със съпругата на Гузман - Ема Коронел и четиримата синове на „Ел Чапо", за да планират бягството на шефа от федералния затвор със строга охрана на Ел Алтиплано, в Мексико, което се проведе на 8 юли 2015 г.


„El Licenciado" обаче е един от 14 -те сътрудничили свидетели, които са дали показания в процеса на „Ел Чапо", осъден на доживотен затвор на 17 юли 2019 г. В допълнение, Лопес Нуньес също свидетелства в съдебното дело срещу Ема Колонел, която пледира виновна за международен трафик на наркотици и пране на пари. Присъдата срещу съпругата на Гузман ще бъде произнесена на 30 ноември.


В резултат на тези показания прокуратурата на Вирджиния и Вашингтон поиска от Източния окръжен съд на Вирджиния да прекласифицира доживотната присъда на „El Licenciado". На 23 февруари уебсайтът на Федералната агенция по затворите промени датата на освобождаването на Лопес Нунес на 8 ноември 2032 г. В момента правителството на САЩ не съобщава дали Лопес Нуньес е участвал в програмата за защитени свидетели.

Станете почитател на Класа