Европейските лидери нападнаха жестоко Полша

Европейските лидери нападнаха жестоко Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2021
  • Share:

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че е готов да разреши споровете с Брюксел, въпреки че мнозина се притесняват, че идеологическият разрив между Източна и Западна Европа представлява екзистенциална заплаха за самия ЕС

 

 

Европейските лидери се изредиха да критикуват остро Варшава в четвъртък за оспорване на правните основи на ЕС, но премиерът на Полша каза, че няма да се поддаде на „изнудване“, преди да се присъедини към срещата на върха на 27-те държави от блока, съобщават Reuters и Агенция "Фокус".

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че е готов да разреши споровете с Брюксел, въпреки че мнозина се притесняват, че идеологическият разрив между Източна и Западна Европа представлява екзистенциална заплаха за самия ЕС.

„Преди няколко дни правната основа на нашия съюз беше оспорена“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в писмо, докато лидерите се събираха в Брюксел за срещата си на върха.

 

http://epicenter.bg/images/news/62018/thumbs/main_1530167692.jpg

„Това не беше за първи път, разбира се, нито ще бъде последният. Но никога досега Съюзът не е бил поставян под въпрос толкова радикално“, каза той.

Продължителното напрежение между управляващите националисти в Полша и либералното мнозинство в блока нарасна, след като Конституционният трибунал на Полша постанови този месец, че елементи от правото на ЕС са несъвместими с Конституцията на страната, оспорвайки централния принцип на интеграцията в ЕС.

Спорът не само рискува да предизвика нова фундаментална криза за блока, който все още се бори с последиците от Брекзит. Това може да лиши Полша от щедри помощи от ЕС.

„Някои европейски институции си присвояват правото да решават въпроси, които не са в техните компетенции“, каза Моравецки, преди да влезе в преговорите, които идват два дни след като изпълнителната Европейска комисия заплаши да предприеме действия срещу Варшава.

„Няма да се поддадем на изнудване ... но, разбира се, ще говорим за това как да разрешим настоящите спорове в диалог“.

Западните държави се стремят преди всичко да предотвратят паричните вноски на техните правителства за ЕС в полза на социално консервативни политици, които според тях подкопават човешките права, фиксирани в европейските закони.

„Ако искате да имате предимствата да сте в клуб... тогава трябва да спазвате правилата“, каза белгийският премиер Александър де Кру. „Не можеш да си член на клуб и да казваш: „Правилата не важат за мен“.

Лидерите на страни, като Ирландия и Франция призоваха Варшава да се върне в редиците. Нидерландският премиер Марк Рюте, говорейки за съдебната реформа в Полша, която поставя съдилищата ѝ под по-голям правителствен контрол, каза, че е трудно да се види как ново финансиране от ЕС може да бъде насочено към източноевропейската страна, добавяйки: „Трябва да бъдем твърди“.

Партията на Моравецки „Право и справедливост“ (ПиС) повиши залога в годините на все по-ожесточени вражди с ЕС за редица демократични принципи - от свободата на съдилищата и медиите до правата на жените, мигрантите и ЛГБТ хората.

Комисията засега не позволява на Варшава да използва 57 милиарда евро от фонда за възстановяване от пандемията от COVID-19.

Върховният съд на ЕС може също да наложи още глоби на Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в ЕС с 38 милиона души население.

За блока последният обрат във враждите с ПиС също идва в чувствителен момент. Миналата година ЕС направи скок към по-тясна интеграция, като се споразумя за съвместни заеми за набиране на 750 милиарда евро за икономическо възстановяване след пандемията, преодолявайки твърдата съпротива от страна на богатите северни държави.

Моравецки отхвърли идеята за „Полекзит“ - напускане на блока - и народната подкрепа за членство остава много висока в Полша, която се възползва изключително много от финансирането на ЕС след присъединяването си през 2004 г.

Но Варшава, подкрепена от унгарския премиер Виктор Орбан, иска да върне правомощията на националните столици и се нахвърли срещу това, което според нея са прекомерни правомощия на Европейската комисия.

„Полша е една от най-добрите европейски държави. Няма нужда от никакви санкции, това е смешно“, каза Орбан.

Докато мнозина стават все по-разочаровани от неуспешните опити да се убедят Варшава да промени курса, германският канцлер Ангела Меркел предупреди срещу изолирането на Полша.

„Трябва да намерим начини да се съберем отново заедно“, каза тя и добави, че завеждането на множество дела срещу Полша в Съда на Европейския съюз не е решение.

Влиянието ѝ обаче е отслабено, тъй като ветеранката от повече от 100 срещи на върха през 16-те си години на власт посещава Брюксел за това, което може да бъде последното ѝ събиране с европейските лидери, преди да предаде щафетата на нов германски канцлер.

 

 

 

Станете почитател на Класа