В САЩ заявиха за риска от война с Русия заради Беларус

В САЩ заявиха за риска от война с Русия заради Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2021
  • Share:

Тед Гален Карпентър, старши научен сътрудник в Института Катон, сподели за риска от война между САЩ и Русия заради Беларус.

 

В САЩ заявиха за риска от война с Русия заради Беларус

 

 

В статия за 19Fortyfive той припомни, че отношенията между Минск и Северноатлантическия алианс се влошават: границата на Беларус с Полша и балтийските държави се милитаризира от двете страни. Разполагането на военни сили в региона е проблем и далеч не е абстрактен, отбелязва колумнистът.

 

„Съгласно член 5 от Устава на НАТО, САЩ са задължени да помогнат на нападнат съюзник“, пише той.

Според Карпентър може да възникне провокация по границите на Беларус и държавите от алианса, в която ще бъде много трудно да се намери истинския организатор. Нарастващото напрежение между страните от НАТО и ключовия военен съюзник на Москва може да доведе до трагедия, смята авторът.

Карпентър е уверен, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва да обсъди този въпрос с руския лидер Владимир Путин. Освен това Вашингтон трябва да обясни на Варшава, че по-нататъшната милитаризация на границата с Беларус е не само безполезна, но и опасна, добави наблюдателят.
На Полша и на другите съюзници на Америка трябва да им стане ясно, че член 5 от Устава на НАТО не им дава карт бланш за безразсъдни провокации, завършва той.

 

 

 

Петя Паликрушева

 

 

 

Станете почитател на Класа