Жертване на суверенитета е обратното на причината Полша да се присъедини към ЕС“

Жертване на суверенитета е обратното на причината Полша да се присъедини към ЕС“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2021
  • Share:

Ожесточеният спор между ЕС и Полша, въртящ се около върховенството на закона в страната като цяло и дисциплинарната камара на Върховния съд в частност, ще бъде много труден въпрос за обединението, коментира политическият колумнист Мери Дейевски, ветеран чуждестранен кореспондент, работещ в Москва, Париж, Вашингтон и Пекин, журналист по външните работи на Independent.


Освен това Полша не е единствената държава от ЕС с мотиви за присъединяване изцяло различни от тези на първоначалните членове на европейския блок, така че подобни конфликти могат да възникнат отново, смята Дейевски. Първоначалната идея бе за жертване на обратното на идеята за страни като Полша които се присъединиха после.


Полша, както и някои от другите страни, които се присъединиха след края на Студената война, се присъединиха към ЕС с коренно различна идея, стремейки се да „защитят своята сигурност, своята независимост и своя национален характер, национална идентичност", добави тя.


Докато различното виждане за причините за оставане в рамките на блока води до разногласия като спора за върховенството на закона между Брюксел и Варшава, Полша е малко вероятно да напусне блока, въпреки смелата й реторика, смята Дейевски. Членството е твърде полезно за Варшава, докато сблъсъците с Брюксел всъщност са по-голям проблем за ЕС, отколкото за самата Полша, отбеляза тя.


„Мисля, че почти по същите причини, това няма да доведе до Polexit, защото членството в Европейския съюз е далеч по-важно като защита за Полша ", обясни Дейевски.


Въпреки многократното отстояване на противоречивата си реформа в съдебната система и отхвърлянето на заплахите на ЕС за съкращаване на финансирането или прилагане на други ограничения, Полша в крайна сметка отстъпи на натиска. Премиерът на страната Матеуш Моравецки обяви, че правителството ще разпусне противоречивата дисциплинарна камара на Върховния съд на страната.


Подобно на вътрешно-европейските сблъсъци, напрежението между ЕС и източната му съседка Русия също се корени в ерата на Студената война, смята Дейевски. На Запад много вземащи решения все още третират Русия като издънка на Съветски съюз, докато „те всъщност са напълно различни", каза тя.

 

"Има две основни пречки. Едната от тях все още е сянката на Студената война", каза Дейевски. "Другият аспект е, че има точки, по които има истинска разлика между Русия и Запада. Една от тях е разширяването на НАТО и Европейския съюз."


„Докато разширяването на тези образувания изглежда като добро нещо от западна гледна точка, за Москва процесът изглежда като заплаха за националните интереси и сигурността на Русия. Това, както и други въпроси, създава истински конфликт на интереси и без да се обсъди честно, би било много трудно да се постигне ново разбирателство между Москва и Запада", опасява се Дейевски.

Станете почитател на Класа