Лавров: „Москва предложи да се добавят САЩ към Нормандския формат, но Германия и Франция го отхвърлиха“

Лавров: „Москва предложи да се добавят САЩ към Нормандския формат, но Германия и Франция го отхвърлиха“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2021
  • Share:

От Джони Тикъл


Москва предложи да се поканят САЩ да се присъединят към нормандския формат на дискусиите за войната в Източна Украйна, но Германия и Франция категорично отказаха да допуснат Вашингтон, обяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.


Говорейки на 18-ата годишна среща на Международния дискусионен клуб „Валдай" в Сочи, Лавров отбеляза, че САЩ са страната, която има най-силно влияние върху Киев, и включването им в дискусиите може да бъде от полза за мира в източната част на Украйна.


Разговорите по формата започнаха през юни 2014 г., когато Франция, Германия, Русия и Украйна се срещнаха в Нормандия, в кулоарите на церемония, посветена на 70-годишнината от десанта на съюзниците. Тази група в крайна сметка няколко месеца по-късно се събра, за да подпише Минския протокол споразумението, което доведе до прекратяване на огъня в Донбас, в източната част на Украйна.


Конфликтът в Украйна започна след събитията от Майдана, който в крайна сметка доведе до това, че двете самопровъзгласили се републики Донецк (ДНР) и Луганск (ЛНР) обявиха независимост, ход, непризнат нито от Москва, нито от Киев. Донецката и Луганската области са на границата с Русия.


Според Лавров, Русия е предложила САЩ да бъдат включени в преговорите в Нормандия, но германците и французите казали „категорично не", като вместо това настояли да се запази форматът на споразуменията от Минск.


"Американците имат доминиращо влияние върху Владимир Зеленски и неговия екип, така че трябва да поддържаме диалог с тях и този диалог да се възобнови", каза Лавров, позовавайки се на неотдавнашната среща със заместник-държавния секретар на САЩ по Политически въпроси, Виктория Нуланд, която се срещна с заместник-началник щаба на Русия Дмитрий Козак. Козак е главният човек на Кремъл по украинските и други въпроси за бившия СССР.


В понеделник Зеленски разкри, че се интересува от среща с Путин във всякакъв формат, включително като част от Нормандската четворка. В отговор обаче Лавров отбеляза, че няма достатъчно време през деня, за да обхване всичко, което Киев казва за войната в Донбас. „Те фантазират всеки ден", каза той на репортерите.

Станете почитател на Класа