Британско семейство откри сфинксове от Древен Египет в градината си

Британско семейство откри сфинксове от Древен Египет в градината си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.10.2021
  • Share:

Британската аукционна къща Mander Auctioneers миналата събота продаде две статуи с форма на сфинкс, които беше придобила от семейство в окръг Съфолк, което не подозирало истинската им стойност. Семейството се свързало стърга, за да се отърве от някои вещи от стария си дом в хода на преместване, а сред обектите били и тези две статуи, украсявали градината им, каза пред местните медии аукционистът Джеймс Мандър.


Mander Auctioneers описаха сфинксовете като "каменни гравирани модели от 19-ти век" и оцениха партидата между 300-500 паунда (408-680 долара). Въпреки това, по време на търга те открили, че статуите са много по-ценни, тъй като всъщност са оригинали и принадлежат към времето на Древен Египет.


Колеги от друга аукционна къща осъзнали истинската възраст на партидата и я купили за 195 000 паунда (265 400 долара), сума 500 пъти над исканата цена. Името на купувача не се разкрива, но е известно, че е международно лице.


Сфинксовете, дълги повече от метър, не били в добро състояние и освен това били ремонтирани с бетон от последните им собственици, които по този начин се опитали да завършат частта, която липсва под главата на една от статуите.


Семейството, което ги държало през цялото това време в градината си, каза, че са ги купили преди около 15 години за няколкостотин паунда в Източна Англия, без да подозират, че са египетски сфинксове.


„Имаше известен интерес преди аукциона по време на визуализацията, но наистина нямахме никакви индикации за стойността им, докато търгът не започна", призна Мандър.

Станете почитател на Класа