Най-големият срив в историята на интернет: По-важните въпроси и отговори

Най-големият срив в историята на интернет: По-важните въпроси и отговори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.10.2021
  • Share:

Въпреки това услугите за съобщения Signal и Telegram отчетоха значително повече запитвания. В САЩ Signal се изкачи с 55 места до номер едно при изтеглянията за iPhone. Но ако приятели или познати не ги последват, много потребители вероятно няма да се сбогуват напълно с WhatsApp. Може би би било различно, ако имаше редовни сривове, но потребителите вероятно ще счетат инцидента като нещо еднократно.

 

Колко големи са щетите за потребителите?

 

Сривът има и икономически последици за безброй компании и самостоятелно заети лица, които използват Facebook, Instagram и WhatsApp, за да привличат клиенти, да продават продукти и да комуникират с клиентите си. Според Telefónica (O2) броят на изпратените SMS е бил три пъти по-висок от обичайното в понеделник вечерта.

Много геймъри също бяха засегнати от срива: видни компютърни геймъри редовно се снимат как играят своите игри, а тъй като Facebook пуска реклами на техните хиляди фенове, играчите могат частично да финансират прехраната си с това.

 

Бизнес моделът на много инфлуенсъри в Instagram работи по подобен начин. Някои от тях успяха временно да преминат към други платформи, но много се оплакаха онлайн, че не достигат до всички свои фенове и клиенти.

Важно е да се отбележи, че инфлуенсъри с 1000 до 5000 последователи правят средно 10 до 60 долара на публикация. Според организацията за киберсигурност Netblocks сривът е коствал на световната икономика общо 160 милиона долара на час.

 

В американските медии обаче много от самонаетите в интернет изказват по-скоро спокойни мнения. „Бих възприела това като природно бедствие в социалните медии“, казва Елизабет Гор, например пред Wall Street Journal. Тя е основател на Hello Alice, която консултира компании и самонаети лица.

 

Имало ли е подобни инциденти и преди?

 

През пролетта на 2019 г. Facebook вече претърпя голям срив. Всички услуги не можеха да се използват в продължение на час, а компанията и тогава обвини неправилна конфигурация на мрежата за проблема.

Най-голямото прекъсване на достъпа до Facebook досега се случи през 2008 г., когато вирус парализира системата за един ден. Само 80 милиона потребители по света бяха засегнати - тъй като Facebook беше само на четири години и големият растеж тепърва предстоеше.

 

Но не само Facebook се сблъсква с такива трудности. Най-големите интернет сайтове в света не работеха през юни 2021 г., когато американската услуга за облачни изчисления Fastly падна. Сайтовете на Amazon, Reddit или английското правителство не бяха достъпни с часове.

Сривът в интернет през 2016 г. беше нещо по-различно. Той не се дължеше на техническа грешка, а по-скоро на най-голямата известна кибератака в историята. Американският доставчик на DNS услуги Dyn беше залят с толкова много искания за достъп от хакери, че множество интернет сайтове и платформи като Twitter, Netflix или CNN бяха офлайн с часове.

 

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа