Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор

Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.10.2021
  • Share:

Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун се издига все повече в йерархията. От тайните служби дори я сочат като втория човек в Пхенян. Колко власт има Ким Йо Чен и какви са отношенията

ѝ с нейния по-голям брат?

 

 

 

Северна и Южна Корея отново установиха телефонна връзка, а това навярно е стартовият изстрел за някакво политическо сближаване. Такива сигнали идват и от двете столици. Според южнокорейското Министерство на обединението възобновената телефонна връзка създава основа за нов старт на междукорейските отношения. А държавната осведомителна агенция на Севера определи стъпката като опит да бъде установен „траен мир“ на полуострова.

 

Каква роля играе сестрата на Ким

 

Така на сцената отново излиза Ким Йо Чен, сестрата на диктатора Ким Чен Ун, която според официални севернокорейски източници отговаря за политиката към Юга. Но нейното влияние вероятно е много по-голямо. Още преди година южнокорейските тайни служби посочиха сестрата Ким, чиято възраст се оценява на 34 години, като „фактически втори човек“ в Пхенян.

 

Ким Йо Чен

Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун

 

В официалната йерархия обаче тя се издигна току-що: Върховното народно събрание я избра за член на Комисията по държавните дела. Този най-важен правителствен орган на Северна Корея, в който влизат седем души, се ръководи лично от лидера на страната Ким Чен Ун. Сестра му притежава и партийна позиция като заместник-завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ЦК, а следващото стъпало вероятно е член на Политбюро.

 

Ким Йо Чен и Ким Чен Ун

Ким Йо Чен и Ким Чен Ун през 2018 година

 

Възходът на Ким Йо Чен очевидно се дължи на дългогодишното доверие, което цари между нея и брат ѝ. Между 1996 и 2000 година двамата учат заедно в частно училище в Берн, където сестрата винаги носи по-добрите бележки. В периода, който прекарват в швейцарската столица, двамата преживяват както бягството в САЩ на леля им с цялото ѝ семейство, така и раковото заболяване на майка им. По-късно Ким Йо Чен учи във Военния университет в Пхенян, следва информатика в друг севернокорейски университет и работи като лична секретарка на баща си Ким Чен Ир.

 

Според публикации в медиите нейният политически талант направил толкова силно впечатление на Ким Чен Ир, че той бил казал следното: "Бих я направил своя наследничка, ако не беше жена". След смъртта на баща си през 2011 година тя продължава да работи като лична секретарка на брат си и навярно му е помогнала да укрепи властта си. Номенклатурната ѝ кариера започва в ключовия за всички комунистически режими отдел „Пропаганда и агитация“, който в Северна Корея се грижи за публичния образ на вожда.

 

Самият Ким Чен Ун явно също е убеден в качествата на сестра си. Той я командирова като своя лична пратеничка за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година, както и за погребението на съпругата на бившия южнокорейски президент Ким Де Чун. Тя стоеше редом с брат си и по време на двете му срещи с президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

След провала на срещата на високо равнище в Ханой отношенията между двете корейски държави осезаемо охладняха. През юни 2020 Северна Корея демонстративно взриви Бюрото за контакти между двете корейски държави, след като Югът не се оттегли от западните санкции срещу Пхенян. После Северна Корея отряза и горещата телефонна линия, след като активисти от Южна Корея пуснаха пропагандни балони над КНДР.

 

 

Ничията земя между Северна и Южна Корея

 

Вече 65 години Корейският полуостров е разделен на две: Северна и Южна Корея. През 1953 година, малко след края на тригодишната Корейска война, е създадена т.нар. демилитаризирана зона. Тази ивица земя, широка 4 километра, преминава от югозапад на североизток и е дълга 248 километра. На снимката: южнокорейски войници патрулират край демилитаризираната зона.

 

До там пътища няма

  • Вече 65 години Корейският полуостров е разделен на две: Северна и Южна Корея. През 1953 година, малко след края на тригодишната Корейска война, е създадена т.нар. демилитаризирана зона. Тази ивица земя, широка 4 километра, преминава от югозапад на североизток и е дълга 248 километра. На снимката: южнокорейски войници патрулират край демилитаризираната зона.

 

Във вътрешността на демилитаризираната зона не може да стъпва човешки крак - там не се допускат дори и войници. Тя се управлява от специална Комисия, която съблюдава спазването на примирието. В нея участват представители на двете страни. Никой не може да преминава през забранената зона без разрешение на тази комисия.

Ограда с изглед към морето

  • Във вътрешността на демилитаризираната зона не може да стъпва човешки крак - там не се допускат дори и войници. Тя се управлява от специална Комисия, която съблюдава спазването на примирието. В нея участват представители на двете страни. Никой не може да преминава през забранената зона без разрешение на тази комисия.

 

Средната постройка е отворена за посетители от двете страни, но не едновременно, а на смени. Когато в помещението влизат например посетители от Южна Корея, южнокорейски войници охраняват отсрещната врата, водеща към Северна Корея. И обратното. Вътре в синята постройка границата все пак може да бъде прекрачвана.

Границата в синята барака

  • Средната постройка е отворена за посетители от двете страни, но не едновременно, а на смени. Когато в помещението влизат например посетители от Южна Корея, южнокорейски войници охраняват отсрещната врата, водеща към Северна Корея. И обратното. Вътре в синята постройка границата все пак може да бъде прекрачвана.

 

В забранената зона често се стига до инциденти, а някои от тях са с фатален край. Южнокорейците обаче са намерили начин да извлекат и полза от огромния интерес - вътрешен и международен - към демилитаризираната зона: край град Госеонг е изградена площадка за наблюдение, наречена Обсерватория на обединението. От това място се открива прекрасна гледка към Северна Корея.

Най-добрата гледка

  • В забранената зона често се стига до инциденти, а някои от тях са с фатален край. Южнокорейците обаче са намерили начин да извлекат и полза от огромния интерес - вътрешен и международен - към демилитаризираната зона: край град Госеонг е изградена площадка за наблюдение, наречена Обсерватория на обединението. От това място се открива прекрасна гледка към Северна Корея.

 

Платформата е много популярна сред туристите. От нея се открива гледка отвисоко към забранената зона. През 2015 година 13,2 милиона души са посетили Южна Корея. Повечето от тях не са пропуснали да посетят и тази забележителност.

Магнит за туристи

  • Платформата е много популярна сред туристите. От нея се вижда и забранената зона. През 2015 година 13,2 милиона души са посетили Южна Корея. Повечето от тях не са пропуснали да се качат и на тази "забележителност".

 

От северната страна на демаркационната линия се намира селището Киджон. От високоговорителите, разположени там, преди време Северна Корея е разпространявала пропаганда. Символ на Киджон е 160-метровата кула, на върха на която гордо се развява огромен севернокорейски флаг с тегло 270 килограма. Тази кула е един от най-високите пилони за знамена в света, нарежда се на четвърто място.

270 килограма патриотизъм

  • От северната страна на демаркационната линия се намира селището Киджон. От високоговорителите, разположени там, преди време Северна Корея е разпространявала пропаганда. Символ на Киджон е 160-метровата кула, на върха на която гордо се развява огромен севернокорейски флаг с тегло 270 килограма. Тази кула е един от най-високите пилони за знамена в света, нарежда се на четвърто място.

 

Въпреки че зоната между Северна и Южна Корея всъщност е демилитаризирана, много корейци продължават да настояват за сключването на окончателно примирие. Например чрез този пъстър протест: в Парка на мира в южнокорейския граничен град Паджу пъстроцветни лентички са завързани за мрежа от бодлива тел. Те символизират желанието на хората за мир и обединение.

Пъстър протест

  • Въпреки че зоната между Северна и Южна Корея всъщност е демилитаризирана, много корейци продължават да настояват за сключването на окончателно примирие. Например чрез този пъстър протест: в "Парка на мира" в южнокорейския граничен град Паджу пъстроцветни лентички са завързани за мрежа от бодлива тел. Те символизират желанието на хората за мир и обединение.

 

И край платформата за наблюдение от южната страна на вътрешнокорейската граница има мирно послание: върху трите огромни букви DMZ (съкращението на демилитаризирана зона) на различни езици са изписани думите любов и мир.

Мир и любов

  • И край платформата за наблюдение от южната страна на вътрешнокорейската граница има мирно послание: върху трите огромни букви DMZ (съкращението на демилитаризирана зона) на различни езици са изписани думите "любов" и "мир".
     
  • Автор: Мерлин Бартел

Станете почитател на Класа