Идентифицираха във Френската католическа църква 3200 педофили от 1950 г. насам

Идентифицираха във Френската католическа църква 3200 педофили от 1950 г. насам
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.10.2021
  • Share:

Разследване на Независимата комисия за сексуално насилие в Църквата (Ciase) е открило между 2900 и 3200 педофили свещеници или други членове на Френската църква от 1950 г. насам, заяви президентът на организацията Жан-Марк Сове пред AFP. Това е минимална оценка при общо 115 000 свещеници или религиозни служители за период от 70 години.


Докладът, който ще бъде публикуван във вторник, съдържа 2500 страници с приложения и се основава на църковни, съдебни, полицейски и прес архиви, както и интервюта със свидетели, получени от комисията.


Според Сове, докладът ще предложи количествен опис както на броя на жертвите, така и на агресорите. Той анализира „механизмите, особено институционални и културни, които позволяват съществуването на педофилите, и сравнява разпространението на сексуалното насилие в Църквата с това, което е идентифицирано в други институции, като спортни асоциации, училища и семейство."


По отношение на изследователската работа, извършена в продължение на две години и половина, Сове коментира „Най-ужасното нещо е да видиш абсолютното зло - атаката срещу физическата и психологическата неприкосновеност на децата - тоест смъртоносната работа, извършена от хората, чиято мисия бе да донесат живот и спасение".


Комисията Ciase е създадена през 2018 г. от френския епископат в отговор на поредица от скандали, свързани със сексуалното насилие над непълнолетни, засегнали църквата и се състои от 22 юристи, лекари, историци, социолози и теолози.

Станете почитател на Класа