Тръмп призова да се отмени наградата Пулицър, дадена на NYT & WaPo за измамата Русиягейт

Тръмп призова да се отмени наградата Пулицър, дадена на NYT & WaPo за измамата Русиягейт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.10.2021
  • Share:

Бившият президент Доналд Тръмп поиска от Борда на наградата Пулицър да отмени награда за 2018 г., присъдена на New York Times и Washington Post за отразяването им на фарса Русиягейт.


В неделното си изявление Тръмп нарече „фалшиви" докладите на медиите за теорията, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. в сговор с екипа на Тръмп - нещо, за което разследването в крайна сметка не намери реални доказателства.


„Както беше широко оповестено, отразяването беше нищо повече от политически мотивиран фарс, който се опита да разгърне фалшив разказ, че моята кампания била в сговор с Русия, въпреки пълната липса на доказателства, подкрепящи това твърдение", написа бившият президент в писмо, адресирано на Буд Климет, временен администратор на наградите.


Тръмп критикува също медиите, че използват източници с неясни познания за дадена ситуация, като посочва статии, в които се цитират „хора със знания", „настоящи и бивши служители", „някои висши служители в САЩ" и други неясно определени личности.


Той цитира обвинителния акт срещу Майкъл Съсман като доказателство за обвинението му срещу вестниците. Сусман, адвокат, който е работил за предизборната кампания на Хилари Клинтън, беше обвинен, че е излъгал ФБР, когато ги предупредил през 2016 г. за потенциална връзка между Русия и кампанията на Тръмп.


Двата вестника получиха наградата „Национален репортаж" през 2018 г. за репортажа си за историята за изфабрикувания „сговор с Русия", а Тръмп ги призова да върнат доброволно наградата.


„Когато стане очевидно, че творба, наградена с Пулицър, се основава на неясен, съмнителен и явно фалшив доклад - какъвто е случаят тук - Съветът за наградата Пулицър трябва да реагира съответно", пише той.


„Най -големият лов на вещици в американската история продължава. Нямаше тайно споразумение, всички, включително и Демократите, знаят, че не е имало тайно споразумение, но това продължава и продължава. Русия и светът се смеят на глупостта, на която стават свидетели. Републиканците най-накрая трябва да поемат контрола! " написа той в туитър през 2018 г., докато разследването още продължаваше.

Станете почитател на Класа