Наградиха с „Рицар на свободата“ Алексей Навални в Полша

Наградиха с „Рицар на свободата“ Алексей Навални в Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2021
  • Share:

Церемонията по награждаването ще се състои във Варшава на 5 октомври по време на Варшавския форум

за сигурност

 

 

Фондация „Казимир Пуласки“ присъди наградата „Рицар на свободата“ на Алексей Навални за „изключителните усилия за популяризиране на демократичните ценности в Русия“. Излежаващият присъда критик на Кремъл Алексей Навални е в затвора, поради което наградата ще бъде приета от негови сътрудници, предаде БГНЕС.

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални е носител на наградата "Рицар на свободата", която се присъжда ежегодно от полската фондация "Казимир Пуласки" от 2005 г. Навални беше награден като признание за „изключителните усилия за популяризиране на демократичните ценности в Русия, дългогодишния му ангажимент за привеждане на ценности като свобода, справедливост, зачитане на закона и отчетност в руската държавна система“, гласи изявление на фондацията от 30 септември.

Церемонията по награждаването ще се състои във Варшава на 5 октомври, по време на Варшавския форум за сигурност, на който ежегодно присъстват представители на Европейския съюз и страните от НАТО.

Поради това, че опозиционерът е зад решетките, наградата ще бъде приета от неговите сътрудници Владимир Милов и Леонид Волков. Тя ще бъде връчена от бившия президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес, един от предишните носители на наградата „Рицар на свободата“.

Фондация „Казимеж Пуласки“ е полски мозъчен тръст, специализиран във външната политика и международната сигурност. Тя включва повече от 60 (понастоящем 70) експерти, чиито изследвания засягат предимно трансатлантическото пространство, както и Русия и постсъветските държави.

Казимеж Михал Владислав Виктор Пуласки - участник в борбата за свобода на два народа: полския и американския, беше един от лидерите на Барската конфедерация, генерал от Континенталната армия във войната за независимост на САЩ. Смятан е за „бащата на американската кавалерия“.

Фондация „Казимир Пуласки“ присъжда ежегодно наградата „Рицар на свободата“ от 2005 г. насам. Според основателя на наградата тя отличава личности, които са направили „значителен принос за насърчаването на демокрацията, свободата и равенството в целия свят“. Повечето от носителите на наградите са видни политици, по -специално президентите и премиерите на европейските страни или бивши генерални секретари на НАТО. Наградата беше присъдена и на бившия ръководител на руската петролна компания Юкос Михаил Ходорковски и на белоруския опозиционен лидер Александър Милинкевич.

 

 

 

Станете почитател на Класа