CNN: САЩ стъпиха на ръба на скалата

CNN: САЩ стъпиха на ръба на скалата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2021
  • Share:

Конгресът трябва отново да повиши тавана на дълга на правителството на САЩ. Но републиканците не са склонни да си сътрудничат, защото според тях демократите не са в състояние да контролират нарастващите разходи.

 

Неспособността на Вашингтон да изпълни своите дългови задължения ще потопи света в състояние на криза.

 

CNN: САЩ стъпиха на ръба на скалата и теглят света след себе си в бездната

 

 

Това е игра на нерви, която Америка играе със световната икономика.

 

САЩ се устремиха към ръба на скалата, тъй като Конгресът трябва да повиши отново горната граница за това колко пари американското правителство може да вземе в дълг. Ако всичко не върви по план, отрицателното въздействие ще се усети далеч отвъд границите на Съединените щати.

 

Доколкото правителството на САЩ харчи повече пари, отколкото получава като доходи, неизпълнението на дълга ще го принуди да спре да плаща, така че военните заплати, държавните пенсии и другите обезщетения ще свършат.

 

А ако САЩ не успеят да изплащат процентите по дълговете си, ще им се наложи да вземат нови заеми с по-висок процент, във връзка с което процентите по ипотечните кредити, по кредите за закупуването на автомобили също ще нарастнат.

 

Милиони американци ще се лишат от работа, а забавящото се заради пандемията възстановяване на икономиката ще спре.

 

Доколкото стабилността на американския дълг е основа на глобалната икономика, неспособността на Вашингтон да изпълни дълговите си задължения ще потопи останалия свят в състояние на криза.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа