М.Кайзер: „Китай може да ни научи как правилно да прилагаме капитализма“

М.Кайзер: „Китай може да ни научи как правилно да прилагаме капитализма“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.10.2021
  • Share:

Сградата на фиатните пари се срива и доказателство за това е, че Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan, една от водещите световни финансови компании, който постоянно атакува биткойн, е предсказал, че цената на тази криптовалута може да се умножи по 10 в следващите пет години. Това сподели анализаторът Макс Кайзер в разговор.


Макс припомни, че текущата цена на биткойн се колебае около 45 000 долара и изчисли, че е "доста вероятно след петгодишен период тя да достигне 450 000 или 500 000 долара". По отношение на изявленията на Даймън за срива на сградата на фиатните пари, той твърди, че това се дължи на покачването на цените, което се регистрира по целия свят, както и на недостига на определени стоки и услуги.


Той смята, че „Джейми Даймън е решил да скочи на биткойн влака", защото е осъзнал настоящата инфлационна тенденция, резултат от емитирането на пари и другите икономически мерки, предприети от централните банки под предлог за стабилизиране или стимулиране на икономиката, но които в крайна сметка са от полза само за някои.


От друга страна той се опасява, че евентуален срив на китайския гигант за недвижими имоти Evergrande Group може да има сериозни последици за световната икономика, както се случи през 2008 г. с фалитите на американските финансови институции Lehman Brothers и Bear Stearns.


В допълнение, той оцени, че „китайското правителство не планира да направи нищо по отношение на хипотетичното спасяване на Evergrande, което означава, че компанията може в крайна сметка да загуби цялата си стойност".


„Изглежда, че Пекин е решил да прави честен бизнес, като отказва на компаниите, чиито акции са били надути на фондовия пазар, достъпа до капиталовите пазари на САЩ. Ако това продължи, Китай ще ни покаже как капитализмът се прилага правилно", прогнозира Кайзер.

Станете почитател на Класа