В Китай създадоха нов евтин материал за производството на твърди батерии

В Китай създадоха нов евтин материал за производството на твърди батерии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.07.2021
  • Share:

Съвременните електрически превозни средства и мобилните устройства все повече изискват батерии с по-голям капацитет, трайност и стабилност. Много компании виждат решението на тази нужда в твърди батерии: еволюция на литиево-йонната батерия, но с твърд материал като електролит.


Екип от Китайския университет за наука и технологии е разработил нов материал, който би могъл да помогне за намаляване на производствените разходи за твърди литиеви батерии и за ускоряване на тяхната комерсиализация в електрически превозни средства, според Electrek.


Новият материал, литиево-циркониев хлорид, предлага намалени разходи за материали, както и необходимите характеристики и стабилност.


Екипът, ръководен от Ма Ченг, твърди, че суровините, използвани в новия материал, са няколко пъти по-евтини от най-съвременните хлоридни твърди електролити, но все пак поддържат висока йонна проводимост, деформируемост и съвместимост с катодите от 4V клас.


В допълнение, материалът показва толерантност към влажността, без признаци на абсорбция или влошаване на проводимостта, когато е изложен на атмосфера с 5% относителна влажност, според публикацията от тази седмица от китайския екип от изследователи в Nature Communications.


Според проучването екипът на Ма е успял да намали цената на суровината до 1,38 долара на квадратен метър с дебелина 50 микрона. За сравнение, най-евтината цена на електролит в твърдо състояние до момента беше 23,05 долара на квадратен метър.

Станете почитател на Класа