Парламентът на РСМ прие декларация за „червените линии“ в преговорите с България

Парламентът на РСМ прие декларация за „червените линии“ в преговорите с България
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.07.2021
  • Share:

 

Нашите международни позиции са ясно определени и не знам колко пъти са били повтаряни публично - за македонската идентичност, македонския език, за македонската уникалност, не е имало, няма да има и никога няма да има преговори.

 

В сянката на срещата за инициативата „Отворени Балкани“, или мини Шенген“ народните представители в парламента на Република Северна Македония приеха Резолюцията, внесена от ВМРО-ДПМНЕ за определяне на червените линии в преговорите с България.

Резолюцията беше приета почти единодушно - с 95 гласа „за“, само с един въздържал се и без гласове „против“, съобщава скопското издание „Независен“, цитиран от "Фокус".

Изменението, внесено от мнозинството, което вкарва официалното име на държавата в резолюцията, беше прието преди това; депутатите от ВМРО-ДПМНЕ гласуваха против.

Този резултат беше очакван, след като СДСМ подкрепи Резолюцията, която затвърждава историческите възгледи на Скопие в контекста на българската блокада за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

С приетата от Събранието резолюция, правителството се задължава да спазва червените линии в преговорите със София за преодоляване на българската блокада за започване на преговорите за присъединяване с ЕС. В Скопие твърдят, че с този документ ще изведат преговорите с България на различно ниво, защото двете страни ще имат зад гърба си решенията на парламентите.

Депутатът от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта от приемане на проекторезолюцията, заяви, че при пълен консенсус за приемането й народните представители имат възможност да проявят силно единство, готовност за рационален диалог и компромис и ясно изразена воля за ускоряване на европейската перспектива и укрепване на държавния и национален суверенитет на страната.

„Македонската идентичност и език са безспорна реалност за нашия народ. Те са нашето наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Ето защо с тази Резолюция искаме да сложим край на постоянно присъстващите тенденции на отричане на волята на хората и на преговори без граници по теми и дилеми, които принадлежат към вековете на далечното минало“, каза Муцунски.

Той посочи, че Резолюцията дава на македонската дипломация солиден инструмент в ръцете , с който на международната сцена отговорно ще се грижи за пълната защита на македонската идентичност, традиции, етнокултурна идентичност, колективна цялост, общ икономически живот и наратива за принадлежността към определено географско пространство.

„Това са нашите червени линии, това е, което никой не е имал или ще има мандат да прекрачи. Чрез това дело поставяме семката, от която ще се издегне засегнатата гордост на нашите граждани, нация и държава“, добави политикът.

Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески заяви, че Резолюцията е приемлива за социалдемократите, но с приетото изменение, което въвежда конституционното наименование Република Северна Македония, за да бъде в съответствие с Конституцията.

„Македонският език, македонската идентичност и македонската уникалност са международно признати и потвърдени, вписани в нашата лична карта в ООН. Нашите международни позиции са ясно определени и не знам колко пъти са били повтаряни публично - за македонската идентичност, македонския език, за македонската уникалност, не е имало, няма да има и никога няма да има преговори. Просто не е възможно да се договори това, което е неоспорим факт. Днес за целия свят ние сме македонци, които говорят македонски“, каза Митрески.

По думите му, въпреки че публично са заявили позициите си, че македонският език и идентичност не се договарят, те са подкрепили Резолюцията, за да се прекратят лъжите за националното предателство на СДСМ.

Агенция „Фокус“ представя целия текст на резолюцията без редакторска намеса:

1. Преговорите трябва да се водят на равноправна основа, като се спазва международното прави, без условия от едната или другата страна и със зачитане на достойнството на македонския народ.

2. Да се зачитат безрезервно откритията на македонските обществени, хуманитарни и култороложки науки във връзка с автохтонността на македонския народ и неговият исторически, езиков, културен и религиозен континюитет.

3. Да се уважават откритията, утвърдените факти, приетите теории и емпиричните изследвания на съвременната световна славистика, лингвистика, историография и международното право, според които:

- Македонският език и неговите диалектически разновидности имат свое пространство и свой времеви континюитет.

- Македонската идентичност черпи своята легитимност от многовековни традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език и артикулирано съзнание за етнокултурна уникалност, колективен интегритет, почитта към традиционните религиозни институции и от наратива за принадлежността към отделно географско и историческо пространство.

4. Процесът на евроинтеграция на нашата държава трябва да продължи в духа на взаимното зачитане и уважение на вложените усилия от наша страна за изпълнение на критериите.

5. Да се прилагат позитивните и общоприети международни конвенции и декларации на Организацията на обединените нации (ООН) за правото на самоопределение и човешки права и свободи.

6. Да се зачита безусловно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна уникалност.

7. Събранието да задължава и насочва правителството, но и всички съответни органи, отговарящи за външната политика и евроинтеграцията да действат в рамките на позициите, утвърдени с тази Резолюция.

8. Тази Резолюция да се публикува в Държавен вестник

 

 

 

Станете почитател на Класа