МВФ: Приемането на криптовалутите като законно платежно средство е лоша идея

МВФ: Приемането на криптовалутите като законно платежно средство е лоша идея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2021
  • Share:

Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад, анализиращ предимствата и недостатъците на използването на крипто активите, новите цифрови форми на пари, които се налагат на световния финансов пазар.


В бележка, подписана от съветници и директори на различни отдели на МВФ, се посочва, че криптовалутите имат потенциала да осигурят по-евтини и по-бързи плащания, да подобрят финансовото приобщаване и устойчивостта и конкуренцията между доставчиците на плащания и улесняване на трансграничните преводи.


Те обаче предупреждават, че въпреки че някои държави планират да ги приемат като своя национална валута, това не е безопасно. "Това изисква значителни инвестиции, както и трудни политически решения, като например изясняване на ролята на публичния и частния сектор в предоставянето и регулирането на цифрови форми на пари", казват икономистите на Фонда в бележката.


"Като национална валута криптоактивите, включително биткойн, носят съществени рискове за макрофинансовата стабилност, финансовата цялост, защитата на потребителите и околната среда", се посочва в текста.


Въпреки че представителите на организацията не правят пряка препратка към Салвадор, където биткойнът ще бъде законно платежно средство от 7 септември, съобщението може да се тълкува като наблюдение на законовото одобрение на тази мярка в централноамериканската държава.


"Някои държави може да бъдат изкушени от пряк път: да приемат криптоактивите като национални валути. Много от тях са лесни за достъп и евтини за транзакции. Ние обаче вярваме, че в повечето случаи рисковете и разходите надвишават тези възможните ползи" , предупреждават авторите.


В този смисъл авторите твърдят, че е „малко вероятно криптоактивите да станат модерни в страни с инфлация, стабилни валутни курсове и надеждни институции, тъй като домакинствата и компаниите биха имали много малък стимул да определят цената или да спестяват паралелно крипто актив като биткойна, дори ако е получил статут на законно платежно средство или валутен статус."

Станете почитател на Класа